Bublanina je tradiční český moučník, který se vyznačuje jemným, nadýchaným těstem a šťavnatými kousky ovoce. Perfektní k odpolední kávě nebo jako lehký dezert, který si zamilují jak děti, tak dospělí.
Ingredience (12 x porce)
Postup přípravy
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, vyšleháme do světlé pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a mléko, dobře promícháme.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně ji vmícháme do žloutkové směsi.
Do připraveného těsta jemně zapracujeme sníh z bílků.
Jahody omyjeme, osušíme a v případě potřeby nakrájíme na menší kousky.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně na něj rozložíme jahody.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30–40 minut, dokud nebude bublanina krásně zlatavá a propečená (zkoušíme špejlí).
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 235.67 kcal |
Protein: 4.04 g |
Sacharidy: 34.97 g |
z toho cukr: 22.52 g |
Tuk: 8.67 g |
z toho nas. MK: 4.92 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4210-bublanina-s-jahodami