Letní zeleninová omáčka

Tento recept na omáčku z paprik, cukety a cibule je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu a připravit chutnou, hustou omáčku, která se hodí jak na těstoviny, tak i jako studený dip. Kombinace sladkosti paprik, jemné cukety a výrazné chuti cibule je ideální pro různé pokrmy. Omáčku lze snadno zavařit a uchovat na delší dobu, takže si ji můžete užívat kdykoli během roku.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Papriky si očistíme od semínek a nakrájíme na menší kousky. Cuketu můžeme oloupat, pokud má tuhou slupku, a také ji nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme trochu oleje a začneme restovat cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidáme papriky a cuketu. Smažíme zeleninu na středním ohni asi 10–15 minut, dokud nezačne měknout.
  3. Přidáme rajčatový protlak, ocet, cukr, sůl, pepř, sladkou papriku a česnek. Vše důkladně promícháme a necháme směs vařit na mírném ohni asi 30–40 minut, dokud se zelenina nerozvaří a omáčka nezhoustne.
  4. Až bude omáčka dostatečně hustá a zelenina měkká, můžeme ji nechat trochu vychladnout a následně rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. (Pokud preferujete kousky zeleniny, můžete tento krok vynechat.)
  5. Zavařování (pokud chceme omáčku uchovat na později): Ještě horkou omáčku plníme do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Sklenice pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme je takto vychladnout, aby se víčka správně zatáhla.
  6. Podáváme na těstovinách klidně místo kečupu. Omáčka má všestranné využití. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 226.11 kcal | Protein: 6.93 g | Sacharidy: 41.19 g | z toho cukr: 37.49 g | Tuk: 1.42 g | z toho nas. MK: 0.28 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4233-letni-zeleninova-omacka