Hrachový krém s pečeným květákem je výživná a chutná polévka, která kombinuje jemnou chuť cizrny a žlutého hrachu s výrazným aroma koření, jako je kurkuma a římský kmín. Pečený květák dodává křupavý kontrast. Tento krém je ideální na zahřátí a skvěle poslouží jako sytý oběd nebo večeře.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Předehřejeme si troubu na 200 °C.
Květákové růžičky dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Pečeme v troubě asi 20 minut, dokud nebude květák zlatavý a měkký.
V hrnci rozpustíme trochu másla a osmahneme na něm cibuli, dokud nezměkne. Přidáme nasekaný česnek, mrkev a koření (kurkumu, římský kmín, majoránku) a krátce osmahneme, aby se rozvinula vůně koření.
K osmahnutým ingrediencím přidáme uvařený hrách a cizrnu. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme 10–15 minut, aby se chutě propojily a mrkev změkla.
Polévku stáhneme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru. Osolíme a opepříme podle chuti.
Hrachový krém rozdělíme do misek a navrch přidáme upečený květák jako ozdobu. Můžeme přidat také mrkev a cizrnu. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 464.38 kcal |
Protein: 27.40 g |
Sacharidy: 67.51 g |
z toho cukr: 11.76 g |
Tuk: 5.76 g |
z toho nas. MK: 0.57 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4243-hrachovy-krem-s-pecenym-kvetakem