Koprová omáčka s hovězím masem je klasika české kuchyně, která spojuje jemně nakyslou a sladkou chuť omáčky s měkkým, vařeným hovězím masem. Toto oblíbené jídlo je ideální pro rodinný oběd a skvěle se doplňuje s houskovým knedlíkem nebo vařenými bramborami. Recept nabízí harmonii tradičních chutí a jeho příprava, ačkoli zabere trochu času, se odmění dokonale vyváženým pokrmem.
Ingredience (4 x porce)
Na maso
Na omáčku
Příloha
Postup přípravy
Hovězí maso opláchneme pod studenou vodou a vložíme do hrnce.
Přidáme oloupanou cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájené na větší kousky.
Přidáme bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Mírně osolíme a zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené.
Přivedeme k varu. Poté stáhneme teplotu a na mírném ohni vaříme 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Maso po uvaření vyjmeme z vývaru a necháme chvíli odpočinout. Nakrájíme jej na plátky.
Po dobu vaření masa si připravíme omáčku. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Uděláme světlou jíšku – mícháme, aby mouka lehce zhnědla, ale nepřipalovala se.
Postupně přiléváme mléko a dobře mícháme, aby nevznikly hrudky. Necháme omáčku na mírném ohni vařit asi 10 minut, aby zhoustla.
Přidáme jemně nasekaný čerstvý kopr a povaříme ještě 5 minut.
Vmícháme smetanu, ocet, cukr a dochutíme solí a pepřem podle chuti. Povaříme další 2–3 minuty. Pokud je omáčka moc hustá, můžeme přidat trochu mléka nebo vody z vývaru.
Podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným vejcem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 1,002.53 kcal |
Protein: 55.72 g |
Sacharidy: 99.04 g |
z toho cukr: 19.22 g |
Tuk: 41.99 g |
z toho nas. MK: 21.54 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4256-koprovka-s-hovezim