Koprovka s hovězím

Koprová omáčka s hovězím masem je klasika české kuchyně, která spojuje jemně nakyslou a sladkou chuť omáčky s měkkým, vařeným hovězím masem. Toto oblíbené jídlo je ideální pro rodinný oběd a skvěle se doplňuje s houskovým knedlíkem nebo vařenými bramborami. Recept nabízí harmonii tradičních chutí a jeho příprava, ačkoli zabere trochu času, se odmění dokonale vyváženým pokrmem.

Ingredience (4 x porce)

Na maso

Na omáčku

Příloha

Postup přípravy

  1. Hovězí maso opláchneme pod studenou vodou a vložíme do hrnce.
  2. Přidáme oloupanou cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájené na větší kousky.
  3. Přidáme bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Mírně osolíme a zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené.
  4. Přivedeme k varu. Poté stáhneme teplotu a na mírném ohni vaříme 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  5. Maso po uvaření vyjmeme z vývaru a necháme chvíli odpočinout. Nakrájíme jej na plátky.
  6. Po dobu vaření masa si připravíme omáčku. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Uděláme světlou jíšku – mícháme, aby mouka lehce zhnědla, ale nepřipalovala se.
  7. Postupně přiléváme mléko a dobře mícháme, aby nevznikly hrudky. Necháme omáčku na mírném ohni vařit asi 10 minut, aby zhoustla.
  8. Přidáme jemně nasekaný čerstvý kopr a povaříme ještě 5 minut.
  9. Vmícháme smetanu, ocet, cukr a dochutíme solí a pepřem podle chuti. Povaříme další 2–3 minuty. Pokud je omáčka moc hustá, můžeme přidat trochu mléka nebo vody z vývaru.
  10. Podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným vejcem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,002.53 kcal | Protein: 55.72 g | Sacharidy: 99.04 g | z toho cukr: 19.22 g | Tuk: 41.99 g | z toho nas. MK: 21.54 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4256-koprovka-s-hovezim