Borůvkový koláč

Tento ovocný koláč je ideální volbou pro milovníky borůvek! Těsto je lehké a nadýchané díky vyšlehanému sněhu z bílků, a borůvky, které jsou v něm hojně zastoupeny, dodávají sladkou a svěží chuť. Koláč je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako lehký dezert. Vyzkoušejte ho s jakýmkoliv sezónním ovocem, ale s borůvkami je prostě nepřekonatelný!

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Necháme stranou.
  2. Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem, dokud nezískají světlou a nadýchanou konzistenci (cca 10 minut).
  3. K žloutkové směsi přidáme olej, mouku, prášek do pečiva, mléko a vodu. Vše důkladně prošleháme, dokud nezískáme hladké těsto.
  4. Opatrně a pomalu vmícháme vyšlehaný sníh z bílků do těsta, aby zůstalo nadýchané.
  5. Kulatou formu vyložíme pečicím papírem. Pokud nemáte pečicí papír, můžete formu vymazat máslem nebo olejem a vysypat moukou nebo strouhankou.
  6. Nalijeme připravené těsto do formy a na vrch rovnoměrně rozložíme borůvky (nebo jiné ovoce podle chuti).
  7. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu přibližně 40 minut. Doba pečení se může lišit podle typu trouby, proto vyzkoušejte špejlí: pokud se těsto nelepí, je hotovo.
  8. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 249.34 kcal | Protein: 4.68 g | Sacharidy: 28.52 g | z toho cukr: 8.55 g | Tuk: 12.69 g | z toho nas. MK: 2.05 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4263-boruvkovy-kolac