Mrkvánky jsou lahodným a zdravějším dezertem, který spojuje jemnou chuť nastrouhané mrkve s bohatou náplní z povidel. Toto pečivo je nejen skvělou volbou pro odpolední svačinku, ale i oblíbeným doplňkem ke kávě či čaji. Díky vláčnému těstu a snadnému tvarování se mrkvánky stávají ideálním receptem pro rodinné oslavy nebo víkendové pečení. Vyzkoušejte je a potěšte sebe i své blízké!
Ingredience (20 x porce)
Náplň
Na posypání
Postup přípravy
Mrkev si nastrouháme najemno.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
Přidáme nastrouhanou mrkev a změklé máslo. Vypracujeme si hladké těsto, které se nebude lepit.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odležet v lednici asi 30 minut.
Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem.
Odpočinuté těsto rozdělíme na menší části. Rozválíme si každou část na kruh (přibližně 3 mm silný) a rozkrojíme ho na trojúhelníky (jako pizzu).
Na širší stranu každého trojúhelníku dáme lžičku povidel.
Zavineme si každý trojúhelník od širší strany směrem ke špičce, aby vznikly malé rohlíčky.
Rohlíčky přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Upečené mrkvánky necháme vychladnout. Poté je můžeme obalit nebo posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 156.91 kcal |
Protein: 1.82 g |
Sacharidy: 18.15 g |
z toho cukr: 6.64 g |
Tuk: 8.33 g |
z toho nas. MK: 5.18 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4287-mrkvanky-s-povidly