Jablečný koláč s ricottou

Jablečný koláč s ricottou je jednoduchý a rychlý dezert, který si oblíbí celá rodina. Křehké těsto, krémová náplň a voňavá jablka tvoří neodolatelnou kombinaci. Vyzkoušíte?

Ingredience (8 x porce)

Postup přípravy

  1. Těsto necháme 10 minut při pokojové teplotě povolit. Formu na koláč vyložíme těstem, odkrojíme přebytečné okraje a ponecháme je na pozdější zdobení.
  2. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme fazolemi nebo keramickými kuličkami. Předpečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut. Fazole odstraníme a necháme korpus vychladnout.
  3. Tvaroh smícháme s ricottou a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne hladký krém. Náplň rozetřeme na vychladlý korpus.
  4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Rozložíme je rovnoměrně na tvarohovou náplň. Z odkrojků těsta můžeme vytvořit ozdobné proužky a položit je přes jablka.
  5. Koláč pečeme při 180 °C dalších 25–30 minut, dokud jablka nezměknou a těsto nezezlátne.
  6. Hotový koláč necháme vychladnout, posypeme skořicí a případně ještě trochou vanilkového cukru. Podáváme samotný nebo s kopečkem šlehačky. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 371.43 kcal | Protein: 10.16 g | Sacharidy: 36.00 g | z toho cukr: 19.31 g | Tuk: 20.30 g | z toho nas. MK: 6.35 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4386-jablecny-kolac-s-ricottou