Jablečný koláč s ricottou je jednoduchý a rychlý dezert, který si oblíbí celá rodina. Křehké těsto, krémová náplň a voňavá jablka tvoří neodolatelnou kombinaci. Vyzkoušíte?
Ingredience (8 x porce)
Postup přípravy
Těsto necháme 10 minut při pokojové teplotě povolit. Formu na koláč vyložíme těstem, odkrojíme přebytečné okraje a ponecháme je na pozdější zdobení.
Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme fazolemi nebo keramickými kuličkami. Předpečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut. Fazole odstraníme a necháme korpus vychladnout.
Tvaroh smícháme s ricottou a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne hladký krém. Náplň rozetřeme na vychladlý korpus.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Rozložíme je rovnoměrně na tvarohovou náplň. Z odkrojků těsta můžeme vytvořit ozdobné proužky a položit je přes jablka.
Koláč pečeme při 180 °C dalších 25–30 minut, dokud jablka nezměknou a těsto nezezlátne.
Hotový koláč necháme vychladnout, posypeme skořicí a případně ještě trochou vanilkového cukru. Podáváme samotný nebo s kopečkem šlehačky. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 371.43 kcal |
Protein: 10.16 g |
Sacharidy: 36.00 g |
z toho cukr: 19.31 g |
Tuk: 20.30 g |
z toho nas. MK: 6.35 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4386-jablecny-kolac-s-ricottou