Míša dort je neodolatelnou kombinací čokoládového korpusu, tvarohového krému a čokoládové polevy. Ideální na oslavy, rodinné posezení nebo jen tak ke kávě. Zamiluje si ho každý!
Ingredience (12 x porce)
Na korpus
Na krém
Na polevu
Postup přípravy
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Přidáme olej a důkladně prošleháme.
Vmícháme prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a kakaem (nebo karobem). Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu podmáslí.
Zvlášť vyšleháme bílky do pevného sněhu a opatrně je vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme do dortové formy (průměr 27 cm) vyložené pečicím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Korpus necháme po upečení zcela vychladnout.
Vyšleháme smetanu dotuha.
Vmícháme ji do tvarohu, který jsme předtím osladili moučkovým cukrem. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do lednice.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni spolu s mlékem a kokosovým olejem (nebo máslem).
Polevu důkladně promícháme, aby byla hladká.
Ne příliš horkou polevou rovnoměrně přelijeme krém na dortu. Dáme zpět do lednice ztuhnout.
Dort necháme ideálně odležet v lednici přes noc, aby korpus natáhl vlhkost z krému.
Před podáváním vyjmeme dort z lednice, necháme chvíli stát při pokojové teplotě a při krájení použijeme mokrý nůž, aby poleva nepopraskala. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 397.80 kcal |
Protein: 8.87 g |
Sacharidy: 29.72 g |
z toho cukr: 24.61 g |
Tuk: 26.98 g |
z toho nas. MK: 16.38 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4395-misa-dort