Šátečky se zelím a slaninou

Šátečky s kyselým zelím a slaninou jsou lahodné křupavé jednohubky, které kombinují jemnost listového těsta s výraznou chutí tradiční české náplně. Skvěle se hodí jako předkrm, občerstvení na oslavy nebo rychlá svačina k pivu. Tento recept ocení všichni milovníci slaných a voňavých dobrot.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Na pánvi vyškvaříme slaninu. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Vmícháme kyselé zelí a kmín a vše krátce podusíme, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Ochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.
  2. Listové těsto rozválíme na lehce pomoučněné ploše na tloušťku asi 2–3 mm. Nakrájíme ho na čtverce (cca 8 × 8 cm). Do středu každého čtverce dáme lžičku připravené náplně. Spojíme protilehlé rohy čtverce a důkladně přitiskneme, aby šátečky držely tvar.
  3. Šátečky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé.
  4. Podáváme teplé i studené. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 516.07 kcal | Protein: 10.63 g | Sacharidy: 32.67 g | z toho cukr: 2.29 g | Tuk: 37.00 g | z toho nas. MK: 7.31 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4405-satecky-se-zelim-a-slaninou