Dušené hovězí na kořenové zelenině

Dušené hovězí na kořenové zelenině je klasika české kuchyně, která spojuje šťavnaté hovězí maso s bohatou chutí zeleniny, jako je mrkev, celer a petržel. Tento pokrm je ideální na podzimní či zimní dny, kdy vás zahřeje a potěší svou domácí a poctivou chutí. Podává se nejčastěji s těstovinami, knedlíkem nebo brambory.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Zeleninu (mrkev, petržel a celer) očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme.
  2. V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo. Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
  3. Do výpeku přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a česnek a společně restujeme, dokud nezačne zelenina vonět a zlátnout.
  4. Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Pokud používáme červené víno, přilijeme ho nyní a necháme chvíli provařit, aby se odpařil alkohol.
  5. Do hrnce vrátíme maso, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou.
  6. Když je maso měkké, zahustíme omáčku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Necháme provařit asi 10 minut. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
  7. Hotové dušené hovězí podáváme s těstovinami či jinou přílohou dle vlastních preferencí. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 517.09 kcal | Protein: 46.37 g | Sacharidy: 17.99 g | z toho cukr: 6.98 g | Tuk: 24.03 g | z toho nas. MK: 11.65 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4410-dusene-hovezi-na-korenove-zelenine