Boršč

Boršč je ikonická polévka východoevropské kuchyně, která svou jedinečnou kombinací červené řepy, masa a zeleniny nabízí bohatou, vyváženou chuť. Je ideální volbou pro vydatné rodinné obědy a zahřeje vás i v nejchladnějších dnech. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalé, autentické variantě této oblíbené speciality.

Ingredience (8 x porce)

Na vývar

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme hovězí maso, cibuli, bobkový list, kuličky pepře, nové koření a sůl. Vaříme na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké. Průběžně sbíráme pěnu. Po uvaření maso vyjmeme a vývar přecedíme.
  2. V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, osmahneme cibuli do sklovata, poté přidáme nastrouhanou mrkev a červenou řepu. Restujeme několik minut a poté přidáme rajčata (nebo protlak), cukr a ocet. Promícháme a necháme krátce dusit.
  3. Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory a zelí. Vaříme asi 10 minut, poté přidáme směs z pánve, nasekaný česnek a případně dosolíme. Vaříme dalších 10–15 minut, dokud není zelenina měkká.
  4. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme do polévky. Polévku odstavíme a necháme chvíli odpočinout.
  5. Boršč podáváme teplý se lžící smetany. Skvělým doplňkem je čerstvý chléb nebo tmavý kváskový bochník. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 309.19 kcal | Protein: 16.44 g | Sacharidy: 22.89 g | z toho cukr: 9.23 g | Tuk: 17.17 g | z toho nas. MK: 5.54 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4414-borsc