Boršč je ikonická polévka východoevropské kuchyně, která svou jedinečnou kombinací červené řepy, masa a zeleniny nabízí bohatou, vyváženou chuť. Je ideální volbou pro vydatné rodinné obědy a zahřeje vás i v nejchladnějších dnech. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalé, autentické variantě této oblíbené speciality.
Ingredience (8 x porce)
Na vývar
Postup přípravy
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme hovězí maso, cibuli, bobkový list, kuličky pepře, nové koření a sůl. Vaříme na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké. Průběžně sbíráme pěnu. Po uvaření maso vyjmeme a vývar přecedíme.
V pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, osmahneme cibuli do sklovata, poté přidáme nastrouhanou mrkev a červenou řepu. Restujeme několik minut a poté přidáme rajčata (nebo protlak), cukr a ocet. Promícháme a necháme krátce dusit.
Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory a zelí. Vaříme asi 10 minut, poté přidáme směs z pánve, nasekaný česnek a případně dosolíme. Vaříme dalších 10–15 minut, dokud není zelenina měkká.
Hovězí maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme do polévky. Polévku odstavíme a necháme chvíli odpočinout.
Boršč podáváme teplý se lžící smetany. Skvělým doplňkem je čerstvý chléb nebo tmavý kváskový bochník. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 309.19 kcal |
Protein: 16.44 g |
Sacharidy: 22.89 g |
z toho cukr: 9.23 g |
Tuk: 17.17 g |
z toho nas. MK: 5.54 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4414-borsc