Pečené brambory „na ježka“ s česnekovým dipem, slaninou a pažitkou jsou jednoduchým, ale chutným pokrmem, který si můžete vychutnat jako hlavní chod nebo jako skvělou přílohu. Křupavé brambory plněné česnekem, pokapané slaninou a posypané čerstvou pažitkou tvoří dokonalou kombinaci chutí, kterou si oblíbí každý milovník bramborových specialit.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Brambory dobře omyjeme a osušíme. Poté je nakrájíme "na ježka", tj. po délce až téměř ke spodku, ale tak, aby zůstaly celé a držely pohromadě.
Smícháme olivový olej s nadrceným česnekem, oregánem, solí, pepřem a špetkou pálivé papriky. Tuto směs rovnoměrně potřeme na brambory, aby se marináda dostala i do jednotlivých zářezů.
Brambory přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 60–70 minut, dokud nejsou měkké a okraje začnou zlátnout.
Mezitím si slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi dokřupava. Po upečení brambor je posypeme křupavou slaninou a čerstvou nasekanou pažitkou.
Zakysanou smetanu smícháme s jemně nasekaným česnekem, solí a trochou pepře. Podáváme na bramborách či vedle pečených brambor jako dip. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 545.32 kcal |
Protein: 12.40 g |
Sacharidy: 59.76 g |
z toho cukr: 4.88 g |
Tuk: 26.09 g |
z toho nas. MK: 9.26 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4421-pecene-brambory-se-slaninou-a-cesnekovym-dipem