Wellington z vepřové panenky se smetanovou omáčkou a tymiánem

Wellington z vepřové panenky je elegantní a lahodný pokrm, který kombinuje šťavnaté maso, křupavé listové těsto a aromatickou žampionovou směs. Společně se smetanovou omáčkou s tymiánem tvoří skvělou volbu pro slavnostní oběd či večeři, která potěší i náročné gurmány. Tento recept nabízí vyváženou kombinaci chutí a textur, kterou si zamilujete.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Panenku očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku ze všech stran zprudka opečeme, aby se zatáhla. Přendáme ji na talíř a necháme vychladnout.
  2. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Přidáme najemno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se neodpaří voda. Necháme vychladnout.
  3. Na pracovní ploše rozložíme plátky sušené šunky tak, aby se překrývaly. Na šunku rovnoměrně rozetřeme žampionovou směs. Položíme panenku a vše pevně zabalíme do šunky. Tento balíček pak zabalíme do listového těsta a okraje pevně utěsníme. Potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Wellington pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po upečení necháme odpočinout asi 5 minut.
  5. Na pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme několik snítek tymiánu. Za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Jako příloha se hodí brambory, pyré nebo lehký salát. Dobroou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 932.75 kcal | Protein: 47.85 g | Sacharidy: 35.67 g | z toho cukr: 3.37 g | Tuk: 65.65 g | z toho nas. MK: 22.72 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4425-wellington-z-veprove-panenky-se-smetanovou-omackou-a-tymianem