Celerový krém s pečeným česnekem a restovanou mrkví

Celerový krém s pečeným česnekem a restovanou mrkví je lahodná a jemná polévka, ideální pro chladné dny. Pečený česnek dodává krémové konzistenci a delikátní chuť, zatímco restovaná mrkev přináší příjemnou sladkost a barvu. Tento recept je jednoduchý na přípravu a výtečně zasytí.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Celou hlavičku česneku rozřízneme napůl a vložíme do alobalu. Pokapeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40-45 minut, dokud česnek nezměkne.
  2. Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme celer a restujeme 5-7 minut, dokud celer nezměkne.
  3. K celeru přidáme oloupanou nakrájenou bramboru a restujeme další 3-4 minuty. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud není zelenina zcela měkká (asi 20 minut).
  4. Vyndáme pečený česnek z alobalu, rozebereme jednotlivé stroužky a přidáme je do polévky. Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Přidáme smetanu a ještě krátce promixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a restujeme na něm nakrájenou mrkev do zlatova, aby získala lehce karamelizovaný povrch.
  6. Krém rozdělíme do talířů, na vrch položíme restovanou mrkev, zakápneme olivovým olejem a dozdobíme dle chuti. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 273.08 kcal | Protein: 5.64 g | Sacharidy: 30.43 g | z toho cukr: 6.75 g | Tuk: 13.29 g | z toho nas. MK: 4.89 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4432-celerovy-krem-s-pecenym-cesnekem-a-restovanou-mrkvi