Makový závin

Makový závin je klasická a oblíbená dobrota, která kombinuje měkké kynuté těsto s bohatou a voňavou makovou náplní. Ideální pro posezení u kávy nebo čaje.

Ingredience (8 x porce)

Na makovou náplň

Na dokončení

Postup přípravy

  1. V menší misce smícháme droždí s lžící cukru, trochou vlažného mléka a lžící mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10 minut).
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout přikryté čistou utěrkou na teplém místě 60 minut.
  3. V kastrůlku zahřejeme mléko a přidáme mletý mák, cukr, vanilkový cukr, med a skořici. Vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na obdélník. Rovnoměrně potřeme makovou náplní, necháme okraje volné.
  5. Zarolujeme jako závin, okraje dobře přitiskneme, aby náplň nevytékala. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 20 minut kynout.
  7. Troubu předehřejeme na 180 °C. Závin pečeme cca 25–30 minut dozlatova.
  8. Po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 585.31 kcal | Protein: 14.83 g | Sacharidy: 80.08 g | z toho cukr: 34.73 g | Tuk: 21.64 g | z toho nas. MK: 7.25 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4434-makovy-zavin