Makový závin je klasická a oblíbená dobrota, která kombinuje měkké kynuté těsto s bohatou a voňavou makovou náplní. Ideální pro posezení u kávy nebo čaje.
Ingredience (8 x porce)
Na makovou náplň
Na dokončení
Postup přípravy
V menší misce smícháme droždí s lžící cukru, trochou vlažného mléka a lžící mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10 minut).
Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout přikryté čistou utěrkou na teplém místě 60 minut.
V kastrůlku zahřejeme mléko a přidáme mletý mák, cukr, vanilkový cukr, med a skořici. Vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na obdélník. Rovnoměrně potřeme makovou náplní, necháme okraje volné.
Zarolujeme jako závin, okraje dobře přitiskneme, aby náplň nevytékala. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Závin pečeme cca 25–30 minut dozlatova.
Po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 585.31 kcal |
Protein: 14.83 g |
Sacharidy: 80.08 g |
z toho cukr: 34.73 g |
Tuk: 21.64 g |
z toho nas. MK: 7.25 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4434-makovy-zavin