Loupáky jsou klasickým pečivem české kuchyně, oblíbené zejména ke snídani nebo svačině. Díky máslovému těstu a jemné textuře se skvěle hodí s džemem, medem nebo jen tak s máslem. Jejich nadýchaná struktura a voňavá kůrka posypaná mákem zaručeně potěší celou rodinu.
Ingredience (8 x kusů)
Postup přípravy
Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Promícháme a necháme 10–15 minut vzejít kvásek.
V míse smícháme hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo mléka. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme do oválného plátu a srolujeme od širší strany směrem k užší, aby vznikl rohlíček. Konce mírně zahněte, aby vznikl typický tvar loupáku.
Loupáky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20–30 minut kynout.
Žloutek rozmícháme s trochou mléka a loupáky touto směsí potřeme. Posypeme mákem.
Loupáky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15–18 minut dozlatova. Necháme vychladnout. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x kusů)
Energ. hodnota: 332.55 kcal |
Protein: 8.80 g |
Sacharidy: 55.18 g |
z toho cukr: 9.25 g |
Tuk: 7.40 g |
z toho nas. MK: 3.95 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4438-loupaky-s-makem