Germknödel plněný povidly s vanilkovou omáčkou sypaný mákem
Germknödel je tradiční rakouský kynutý knedlík plněný povidly, podávaný s vanilkovou omáčkou a sypaný mákem. Je ideální pro podzimní a zimní dny.
Ingredience (4 x porce)
Na těsto
Na náplň
Na posypání
Na vanilkovou omáčku
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme rozdrobené droždí a vlažné mléko. Necháme 10 minut odpočívat, aby droždí začalo pracovat.
Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a rum (pokud používáme). Důkladně promícháme nebo hněteme, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto na tloušťku cca 2 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 10 cm.
Do každého kolečka vložíme lžičku povidel, těsto uzavřeme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
Knedlíky necháme na plechu pod utěrkou ještě 15 minut kynout.
Vaříme ve vroucí osolené vodě 10–15 minut.
Na pánvi si opražíme mletý mák s cukrem.
Pro vanilkovou omáčku smícháme mléko s cukrem a vyškrábaným vanilkovým luskem (nebo vanilkovým extraktem). Zahříváme do jemného varu. Žloutky s kukuřičným škrobem rozmícháme a vmícháme do mléka, dokud omáčka nezhoustne.
Germknödel podáváme teplý s vanilkovou omáčkou a posypaný mákem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 1,083.20 kcal |
Protein: 27.56 g |
Sacharidy: 144.78 g |
z toho cukr: 49.16 g |
Tuk: 39.09 g |
z toho nas. MK: 17.03 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4449-germknoedel-plneny-povidly-s-vanilkovou-omackou-sypany-makem