Germknödel plněný povidly s vanilkovou omáčkou sypaný mákem

Germknödel je tradiční rakouský kynutý knedlík plněný povidly, podávaný s vanilkovou omáčkou a sypaný mákem. Je ideální pro podzimní a zimní dny.

Ingredience (4 x porce)

Na těsto

Na náplň

Na posypání

Na vanilkovou omáčku

Postup přípravy

  1. V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme rozdrobené droždí a vlažné mléko. Necháme 10 minut odpočívat, aby droždí začalo pracovat.
  2. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a rum (pokud používáme). Důkladně promícháme nebo hněteme, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Na pomoučeném vále vyválíme těsto na tloušťku cca 2 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 10 cm.
  5. Do každého kolečka vložíme lžičku povidel, těsto uzavřeme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
  6. Knedlíky necháme na plechu pod utěrkou ještě 15 minut kynout.
  7. Vaříme ve vroucí osolené vodě 10–15 minut.
  8. Na pánvi si opražíme mletý mák s cukrem.
  9. Pro vanilkovou omáčku smícháme mléko s cukrem a vyškrábaným vanilkovým luskem (nebo vanilkovým extraktem). Zahříváme do jemného varu. Žloutky s kukuřičným škrobem rozmícháme a vmícháme do mléka, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Germknödel podáváme teplý s vanilkovou omáčkou a posypaný mákem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,083.20 kcal | Protein: 27.56 g | Sacharidy: 144.78 g | z toho cukr: 49.16 g | Tuk: 39.09 g | z toho nas. MK: 17.03 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4449-germknoedel-plneny-povidly-s-vanilkovou-omackou-sypany-makem