Vánočka s rozinkami je oblíbený tradiční český pokrm, který se často připravuje během svátečních období, zejména na Vánoce. Tento sladký kynutý chléb je měkký, lehce sladký a plný rozinek, což mu dodává bohatou chuť. Je ideální ke konzumaci samotná, s máslem nebo jinými dobrotami. Pečení vánočky je krásnou součástí vánočních tradic a domácí atmosféry.
Ingredience (1 x kus)
Na ozdobu
Postup přípravy
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout.
V menší misce rozmícháme droždí se lžící cukru a vlažným mlékem. Necháme 10 minut odstát, dokud nevznikne kvásek.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme zbývající cukr, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli a kvásek. Vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.
Přidáme namočené rozinky a dobře zapracujeme do těsta. Necháme těsto kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou část rozdělíme na tři stejné díly, které zpracujeme do válečků. Při pletení vánočky začneme od středu a postupujeme směrem ke koncům.
Hotovou vánočku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme 20 minut odpočívat a následně potřeme bílkem a zasypeme plátky mandlí.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut, nebo dokud není zlatavá.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce a podle chuti můžeme posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x kus)
Energ. hodnota: 3,122.99 kcal |
Protein: 85.13 g |
Sacharidy: 506.00 g |
z toho cukr: 126.71 g |
Tuk: 72.23 g |
z toho nas. MK: 31.98 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4458-vanocka-s-rozinkami