Makový řez s krémem ze slaného karamelu

Tento lahodný vrstvený řez kombinuje nadýchaný makový korpus s jemným krémem ze slaného karamelu. Sladkost krému v kontrastu se slaným tónem vytváří dokonale vyváženou chuť. Skvělý dezert pro milovníky máku a karamelu!

Ingredience (12 x porce)

Makový korpus

Krém

Postup přípravy

  1. Připravíme si makový korpus. V míse smícháme mouku, mletý mák a prášek do pečiva.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, olej a vanilkový extrakt.
  3. Do tekuté směsi postupně zapracujeme suché ingredience.
  4. Těsto rozdělíme na dva stejné plechy vyložené pečicím papírem (nebo pečeme postupně) a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut. Po upečení necháme pláty vychladnout.
  5. Připravíme si slaný karamel: Cukr nasypeme do suchého hrnce a na mírném ohni necháme pomalu rozpustit. Nemícháme, jen lehce nakláníme hrnec.
  6. Jakmile cukr získá jantarovou barvu, stáhneme z plotny a přidáme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí.
  7. Postupně přiléváme smetanu a špetku soli. Vrátíme na oheň a mícháme, dokud nevznikne hladký karamel. Necháme vychladnout.
  8. Nyní si připravíme krém: Mascarpone smícháme se slaným karamelem do hladkého krému. Zvlášť vyšleháme smetanu a lehce ji vmícháme do krému.
  9. Nakonec sestavíme řez. Na první makový plát rozetřeme polovinu krému. Položíme druhý plát korpusu a natřeme zbylý krém. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny odležet. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 513.75 kcal | Protein: 7.11 g | Sacharidy: 40.21 g | z toho cukr: 27.43 g | Tuk: 36.02 g | z toho nas. MK: 17.26 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4490-makovy-rez-s-kremem-ze-slaneho-karamelu