Ořechový závin

Ořechový závin je vynikající sladké pečivo, které potěší každého, kdo miluje křehké těsto a lahodnou ořechovou náplň. Tento recept je skvělou volbou pro všechny příležitosti, ať už na sváteční stůl, nebo jako sladké pohoštění pro návštěvu.

Ingredience (8 x porce)

Na náplň

Na potření

Postup přípravy

  1. V misce smícháme teplé mléko s cukrem a droždím. Necháme 10 minut stát, aby kvásek vzešel.
  2. Do větší mísy přidáme hladkou a polohrubou mouku. Uděláme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky.
  3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. V hrnci zahřejeme mléko, přidáme cukr, vanilkový cukr a med. Jakmile se směs začne vařit, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání vaříme, dokud se směs nepropojí. Necháme vychladnout.
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na obdélník. Na těsto rovnoměrně naneseme ořechovou náplň a jemně rozetřeme.
  6. Těsto opatrně zarolujeme do tvaru závinu a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem, aby měl krásnou zlatavou barvu po upečení.
  8. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme závin přibližně 25–30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 486.87 kcal | Protein: 9.01 g | Sacharidy: 59.09 g | z toho cukr: 35.15 g | Tuk: 24.41 g | z toho nas. MK: 6.06 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4501-orechovy-zavin