Toustový chléb

Toustový chléb je nadýchaný, jemný a lehce nasládlý druh pečiva, který se skvěle hodí na snídaně, sendviče nebo jako příloha k polévkám. Domácí varianta je navíc bez zbytečných přísad, takže si můžete vychutnat poctivou chuť čerstvě upečeného chleba.

Ingredience (1 x bochník)

Na kvásek

Na těsto

Postup přípravy

  1. Smícháme vlažné mléko, cukr a rozdrobené droždí. Necháme 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olivový olej a cukr. Přilijeme kvásek a postupně zapracujeme vlažnou vodu. Hněteme asi 10 minut, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, vytvarujeme bochánek a vložíme ho do formy na chleba. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.
  5. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  6. Chléb vložíme do trouby a pečeme asi 30–35 minut, dokud nezezlátne a při poklepání na spodní část nezní dutě.
  7. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x bochník)

Energ. hodnota: 2,254.60 kcal | Protein: 64.93 g | Sacharidy: 380.60 g | z toho cukr: 14.00 g | Tuk: 41.53 g | z toho nas. MK: 8.76 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4515-toustovy-chleb