Jáhly byly používány již ve staročeské kuchyni, v dnešní době spadají spíš do kategorie zdravá výživa. Tradičním pokrmem z jáhel je i jáhelník, tradičně připravovaný na sladko.
Tato obměna jáhelníku obsahuje šunku a čedar, který na povrchu vytvoří křupavou kůrku. Na přípravu budete potřebovat velkou pánev, která může být umístěna do trouby.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Do hrnce dejte propláchnuté jáhly a vodu. Na jeden díl jáhel přibližně dva díly vody. Za občasného promíchání vařte pod pokličkou, dokud nebudou hotové (asi 20 minut).
Předehřejte troubu na 220°C. Ve velké míse smíchejte vejce, mléko a kukuřičný škrob. Přidejte šunku, 3/4 množství sýra a vařené jáhly. Dobře promíchejte,
Na větší pánvi (kterou můžete umístit do trouby) rozehřejte olej, přidejte připravenou směs, rozetřete po celé pánvi a přitlačte ke dnu. Nechte 3-4 minuty péct.
Posypte zbylým sýrem a dejte do trouby péct na dalších 20 minut, dokud nezačne povrch hnědnout.
Nakrájejte na měsíčky a podávejte.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 416.15 kcal |
Protein: 22.06 g |
Sacharidy: 38.11 g |
z toho cukr: 1.36 g |
Tuk: 17.29 g |
z toho nas. MK: 6.77 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/792-jahelnik-s-cedarem-a-sunkou