Jáhelník s čedarem a šunkou

Jáhly byly používány již ve staročeské kuchyni, v dnešní době spadají spíš do kategorie zdravá výživa. Tradičním pokrmem z jáhel je i jáhelník, tradičně připravovaný na sladko.

Tato obměna jáhelníku obsahuje šunku a čedar, který na povrchu vytvoří křupavou kůrku. Na přípravu budete potřebovat velkou pánev, která může být umístěna do trouby.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Do hrnce dejte propláchnuté jáhly a vodu. Na jeden díl jáhel přibližně dva díly vody. Za občasného promíchání vařte pod pokličkou, dokud nebudou hotové (asi 20 minut).
  2. Předehřejte troubu na 220°C. Ve velké míse smíchejte vejce, mléko a kukuřičný škrob. Přidejte šunku, 3/4 množství sýra a vařené jáhly. Dobře promíchejte,
  3. Na větší pánvi (kterou můžete umístit do trouby) rozehřejte olej, přidejte připravenou směs, rozetřete po celé pánvi a přitlačte ke dnu. Nechte 3-4 minuty péct.
  4. Posypte zbylým sýrem a dejte do trouby péct na dalších 20 minut, dokud nezačne povrch hnědnout.
  5. Nakrájejte na měsíčky a podávejte.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 416.15 kcal | Protein: 22.06 g | Sacharidy: 38.11 g | z toho cukr: 1.36 g | Tuk: 17.29 g | z toho nas. MK: 6.77 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/792-jahelnik-s-cedarem-a-sunkou