Dar plný vitamínů, zdraví a blahodárných účinků na náš organismus. Pokud jste až dosud šípky používali spíše jako dekoraci pro výzdobu interiéru v čase podzimu – pak zbystřete! Nádherně rudé bobule jsou totiž nejen krásné, ale také zdraví prospěšné!
Je všude dostupný a procházíme kolem něj bez povšimnutí. Chyba! Šípek si zaslouží naši pozornost, spolu s rakytníkem je to nejbohatší zdroj vitaminu C. Pořiďte si účinný lék na nachlazení během jedné vycházky. Sběr šípků se vyplatí.
Růže šípková je planý a poměrně nenáročný keř, naleznete ji podél polí i luk. Nádherně kvetoucí šípkové růže s pěti okvětními plátky se v pozdním létě změní na oranžové plody podlouhlého tvaru. Léčebné účinky má růže i plod. Květy se přidávají do koupelí, plody se připravují jako čaj, marmeláda, kompot, likér i víno.
Zmínky o léčivých účincích šípků naleznete už ve starověkém Řecku. Řekové jej dokonce nazývali božským plodem a věděli proč. Má vysoký obsah vitaminu C, vitaminu B1, rutinu, vápníku a železa.
Šípek je účinnou prevencí, se šípkem se vám vyhnou infekce a nachlazení. Pokud k nachlazení dojde, znovu sáhněte po šípku. Se šípkem posílíte cévní systém a ulevíte bolestem při křečových žilách, pomáhá i při revmatu. Doporučuje se při paradentóze a nemocích dásní.
Na sběr šípků by se měly vypravit ženy, protože šípek ulevuje menstruačním bolestem a podporuje reprodukční systém.
Dar plný vitamínů, zdraví a blahodárných účinků na náš organismus. Pokud jste až dosud šípky používali spíše jako dekoraci pro výzdobu interiéru v čase podzimu – pak zbystřete! Nádherně rudé bobule jsou totiž nejen krásné, ale také zdraví prospěšné!
Na sběr šípků se vypravte na podzim, jakmile mají plody sytě rudou barvu. Plod musí být tvrdý. Výjimkou jsou šípky pro marmeládu tam je možné nechat plody přejít prvním mrazem. Sběr je poměrně náročný, trnitý a bolavý. Rozhodně se vybavte starším oblečením, dlouhými silnějšími rukávy i dlouhými kalhotami. Do sběru se nepouštějte bez pracovních rukavic.
Sušení je možné běžným způsobem. Šípek rozložíte na papírech a necháte v suché a teplé místnosti. Sušení je časově poměrně náročné, plody je třeba otáčet a vše zabírá hodně prostoru. Mnohem rychlejší je sušení v běžné troubě nebo sušení v sušičce.
Oblíbenou podobou šípkového léku je čaj. Z jedné dávky šípků můžete připravit čaj opakovaně, a dokonce má lepší kvalitu. Čaj je možné podávat dlouhodobě. Má močopudné účinky, tím chrání ledviny i žlučník.
Celé plody šípků se zalijí studenou vodou a nechají přes noc. Druhý den se směs vlije do hrnce a povaří. Scedí se přes větší cedník. Po mírném vychladnutí můžete čaj dochutit medem.
Na přípravu lahodného domácího šípkového čaje postačí trocha sušeného šípku. Nasbírat jej můžete na spoustě míst v naší bohaté přírodě, třeba během podzimních procházek, a nasušit si jej do zásoby na celou zimu. Pokud máte k dispozici šípek ještě čerstvý, můžete připravit lahodný čaj i z něho. Bleskový nápoj od tohoto receptu ale nečekejte, připravit dobrý šípkový čaj chce čas. ### Aby lépe chutnal... Takto připravený čaj je nejen lahodný, ale také plný vitaminu C a dalších prospěšných látek, …
Med, včelí zlato a lék na všechny neduhy. Tisíce let je med s námi a pomáhá při léčbě kašle, žaludečních vředů i nespavosti. Co vše byste měli vědět o slaďounké dávce přírodního léčiva?
Šípky nasypejte do hmoždíře a důkladně je rozdrťte. Směs povařte společně s vodou. Hotový šípkový čaj je nutné přecedit přes plátýnko. Poté jej můžete dochutit medem.
Pro šípkový likér budete potřebovat půl kila šípků, celou skořici, badyán, pár hřebíčků a 1 pomerančovou a citrónovou kůru. Šípky nechejte vcelku nebo je můžete rozpůlit, kůru překrájejte na menší kousky. Vše zalijte vodkou a nechejte 5 týdnů. Přeceďte a smíchejte se svařenou vodou a cukrem. Na půl litru vody použijte asi 200 g cukru. Slazené vody je možné použít i více, záleží, jak silný má být výsledný likér.
Půl kilogramu očištěných šípků zalijte 0,7 litrem vody a vařte asi 30 minut na mírnou teplotu. Horké sceďte přes utěrku a vmíchejte 600 g cukru. Použít můžete i med. Promíchejte a nechejte vychladnout. Následně se přidává do horkého čaje.
Recept na šípkovou omáčku nesmí chybět. Ačkoliv patří ke zvěřině, můžete ji vyzkoušet i ke kuřeti nebo pečené krkovici. Na omáčku budete potřebovat asi 2 hrnky očištěných šípků. Ty dejte vařit do vody. Rozvařené rozmixujte ponorným mixérem a přepasírujte přes sítko. Jakmile máte maso upečené, slijte výpek. V hrnci připravte základ na omáčku, kořenovou zeleninu opečte na másle a přidejte cukr. Za stálého míchání nechejte cukr zkaramelizovat, přilijte výpek, trochu vody a propasírované šípky. Povařte a rozmixujte rozvařenou kořenovou zeleninu. Dochuťte cukrem, citrónem a tymiánem.
Od: Iva V, 2.11.2020