Šípky jsou ozdobou přírody
Šípky nám na podzim příroda nabízí na zlatém podnose – je však nejvyšší čas na krásné bobule vyrazit. Ne nadarmo má tento rozvětvený keř tak poetický název – růže šípková je skutečnou princeznou okrajů lesů, skalnatých úseků strání i polních cest. Není těžké na šípky narazit, vyskytují se hojně doslova všude – ani města nejsou výjimkou. Šípky jsou připraveny ke sběru tehdy, kdy jsou ještě tvrdé a sytě červené. Právě v tomto okamžiku totiž obsahují nejvíce vitamínů. Jejich sušení je pak velmi jednoduché – stačí jim dopřát pokojovou teplotu či sušení v troubě nebo speciálních sušičkách. Ovšem pouze do šedesáti stupňů Celsia.
Na přípravu lahodného domácího šípkového čaje postačí trocha sušeného šípku. Nasbírat jej můžete na spoustě míst v naší bohaté přírodě, třeba během podzimních procházek, a nasušit si jej do zásoby na celou zimu. Pokud máte k dispozici šípek ještě čerstvý, můžete připravit lahodný čaj i z něho. Bleskový nápoj od tohoto receptu ale nečekejte, připravit dobrý šípkový čaj chce čas. ### Aby lépe chutnal... Takto připravený čaj je nejen lahodný, ale také plný vitaminu C a dalších prospěšných látek, …
Na zahřátí, infekci i proti paradontóze
Lahodný šípkový čaj je legendární. V chmurných podzimních dnech i mrazivých zimních ránech je skvělým řešením, jak své tělo pořádně prohřát a zahřát. Umí ulevit při chřipce a nachlazení a pravidelné popíjení posiluje imunitu. Šípky jsou však také skvělým pomocníkem při hemoroidech, silné menstruaci či obtížném močení. Uleví při průjmech i chudokrevnosti, a dokonce jsou doporučovány pacientům s parodontózou i k zotavování u zlomenin kostí.
Nejste zrovna čajový typ? Nevadí! Z šípků můžete připravit originální šípkové víno nebo marmeládu!