Avokádo je ovocem
S označením superpotravina se v posledních letech setkáváme často, zejména v souvislosti se zdravým životním stylem a dodržováním vyváženého jídelníčku. Ačkoliv nemusíme přesně rozumět nutričním hodnotám potravin, cítíme, že superpotraviny bychom do jídelníčku měli zařadit co nejčastěji. Jednou z kvalitních a nutričně hodnotných potravin je avokádo. Jakmile si dopřejete jedno avokádo, získáte z plodu 60 % mononenasycených mastných kyselin, 15 % nasycených mastných kyselin a 10 % polynenasycených mastných kyselin. Složením se podobá prospěšnému olivovému oleji. Poměry tuku jsou v avokádu jedny z nejprospěšnějších. Avokádem naplníte denní potřebu vlákniny na 30 % a získáte vitamín K1, B9, B5, B6, E, draslík, hořčík a mangan. Kombinace tuku a vitamínů dává organizmu dobrou příležitost cenné látky vstřebat a přijmout.
Skvělé avokádo v jídelníčku
Tučné avokádo bojuje s tukem, snižuje hodnotu cholesterolu a hladiny triglyceridů v krvi. Kvalitní tuky z avokáda zvyšují hladinu prospěšného cholesterolu v krvi. S avokádem udržíte srdce zdravé a silné, podporuje průchodnost cév, snižuje krevní tlak a postará se o zdravý mozek. Pravidelná konzumace avokáda likviduje bakterie v ústech. Podporuje imunitní systém, funkci svalů a nervů.
Avokádo by měl do jídelníčku zařadit každý v počtu minimálně dvou kusů týdně.
Mírní chutě na sladkosti
Chvíle, kdy procházíte lednici nebo police ve spíži s touhou dát si něco sladkého vyřešíte avokádem. Mnohokráte bylo dokázáno, že avokádo mírní chutě na sladkosti a například osoby, které si daly kousek avokáda po obědě měly déle pocit sytosti. Mononenasycené mastné kyseliny urychlují metabolismus a podporují růst svalů. Avokádo často doporučují trenéři vytrvalostním běžcům a ultramaratoncům.
Jak vybrat avokádo v obchodě
Avokádo je u nás stále vnímáno jako kus exotického ovoce a s jeho výběrem v obchodě mohou být problémy. Nutričně hodnotnější je avokádo kalifornské. Má tmavší slupku s větším množstvím výstupků. Avokádo floridské je větší, zelenější a hladší. Avokádo musí být na dotek pružné a musí jít mírně zmáčknout. Zralé avokádo je možné natřít na chleba. Nezralé avokádo stačí nechat v pokojové teplotě dozrát.
Zrání se urychlí, když avokádo dáte do papírového sáčku s jablkem nebo banánem.
Avokádo se rozkrojí, odstraní se pecka a vyloupne se dužina, která se dále zpracovává do salátů, na chuťovky nebo na pomazánku. Použít ji můžete i v teplé kuchyni.
Zajímavé avokádové recepty
Avokádo se dá upravit jako sladký i slaný pokrm. S avokádem připravíte pudink, dá se kombinovat s čokoládou, můžete ho přidat do těsta u pečení buchty nebo do krému pro cheesecake. Při pečení můžete avokádem nahradit vejce. Kousky avokáda přidávejte do jakéhokoliv salátu, smoothies, nebo krájejte do sendvičů. Hodí se jako dip například v kombinaci s citronovou šťávou nebo majonézou.
Nejčastěji se avokádo používá jako základ pro pomazánku. Stačí jej rozmačkat se solí, pepřem, citronovou šťávou a smíchat s krájenou jarní cibulkou.
Sladké avokádové placičky
Hrnek mléka smíchejte s dužinou z jednoho avokáda a přidejte 2 lžíce cukru. Zahustěte ovesnou moukou, přidejte kakao, skořici a půl prášku do pečiva. Placičky opékejte na lívancové pánvi z obou stran.
Avokádová nutella
Do rozmixovaného avokáda stačí přidat banán a lžíci kakaa. Sladí se javorovým nebo rýžovým sirupem či medem.
Zapékané avokádo
Do rozpůleného avokáda můžete naplnit směs strouhaného sýra, krájené šunky a rozšlehaného vejce. Vše ochutíte bazalkou, solí a pepřem a dáte zapéct po dobu 20 minut na 170 °C. Před zapečením seřízněte spodek avokáda, aby neklouzalo do stran.
Avokádové guacamole
Guacamole se podává s mexickými plackami. Avokádo se rozmixuje, smíchá s prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou červenou cibulí. Přidávají se na kostičky krájená rajčata, chilli, tabasko. Směs se ochutí limetou, solí a pepřem.
Máte doma starší chleba a na obyčejné topinky nemáte chuť? Tak určitě vyzkoušejte variantu s avokádem a rajčátky. Ultra rychlý a mega dobrý 🙂
S misce smíchejte všechny ingredience. Podávejte s pečivem dle vlastního výběru.
Zdroje: MedicalNewsToday.com, HealthLine.com, BBCgoodFood.com, WebMD.com, EatingWell.com