8 důvodů, proč si dopřát čokoládu bez výčitek

Čokoláda je jedním z nejoblíbenějších dezertů na celém světě a mnoho lidí si ji užívá nejen kvůli její sladké a lahodné chuti, ale také kvůli mnoha výhodám, které nabízí. V tomto článku se podíváme na 8 klíčových výhod, které může čokoláda nabídnout. Ale pozor, řeč bude o té vysokoprocentní čokoládě s pravým kakaovým máslem, bez ztuženého tuku.

Reklama

Zlepšuje náladu

Konzumace čokolády nám nečiní jen božskou slast v ústech, ale také dokáže zmírnit nervozitu, navodit příjemnou náladu, zklidnit nastupující migrénu a pomáhá zvýšit koncentraci. Norská studie zkoumající účinky nejnovějších antidepresiv došla k překvapivému závěru – u téměř třetiny léčených pacientů se výrazně zlepšil zdravotní stav jen pouhou pravidelnou konzumací čokolády. Zajímavé je, že byla podávána v kapslích, aby chuťové a smyslové požitky nijak neovlivnily výsledky studie.

Podporuje zdraví srdce

Čokoláda obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty, které mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob. Studie ukázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, mají nižší krevní tlak a menší riziko srdečních chorob.

Reklama

Chrání cévy

Stogramová tabulka čokolády totiž obsahuje až 34 gramů nenasycených tuků, tedy těch zdraví prospěšných. Tak proč si ke svačině nedat alespoň půlku, že?

Podporuje mozkovou funkci

Kofein a theobromin obsažené v čokoládě mohou podporovat lepší koncentraci a učení. Lidé, kteří konzumují tmavou čokoládu, mají lepší paměť a schopnost rozlišovat mezi různými vizuálními podněty.

Může pomoci při hubnutí

I když by to mohlo být překvapující, čokoláda může pomoci při hubnutí. Lidé, kteří konzumují čokoládu před jídlem, mají menší chuť k jídlu a mohu snížit celkovou potřebu kalorií.

Obsahuje minerály

Hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor jsou těmi hlavními. Ochrana před osteoporózou, chudokrevností, svalovými křečemi a dalšími problémy je zřejmá a vědecky dokázaná. Ženy, které pravidelně konzumují minimálně jednu tabulku vysokoprocentní čokolády týdně, prokazují až o 50 procent nižší výskyt osteoporózy a dalších potíží spojených s klimakteriem.

Může pomoci snížit riziko diabetes

Studie také ukázaly, že pravidelná konzumace tmavé čokolády může pomoci snížit riziko vzniku diabetes. Tmavá čokoláda obsahuje látky nazývané flavonoidy, které mohou pomoci snížit riziko vzniku diabetu tím, že pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho obsahuje čokoláda hořčík, který je důležitý pro zdravou funkci inzulinu.

Snižuje srážlivost krve

To je zcela zásadní informace pro uživatelky hormonální antikoncepce, která může srážlivost naopak zvyšovat, dále pro všechny pacienty po mrtvici a infarktu nebo lidi s křečovými žilami. Proto se konzumace čokolády doporučuje i dlouhodobě ležícím pacientům ohroženým vznikem krevních sraženin z absence pohybu. Čokoláda by se tedy měla stát dárečkem první volby při návštěvě našich blízkých v nemocnici.

Kanadská studie lékařské fakulty z Québeku přirovnává čokoládu k přírodnímu aspirinu, o němž je známo, že rovněž dokáže ředit krev. Její doporučení užívat čtvereček čokolády denně před snídaní bychom si měli vzít k srdci.

Tak co, také si budete nyní dopřávat čokoládu častěji bez výčitek?

Zdroje: novinky.cz, gymbeam.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 1.4.2025

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.