Než je vyhodíte, dejte je do chleba

Zralé banány nepatří do koše, ale do výborného dezertu s nespočtem variací. Banánový chléb má příjemně sladkou chuť, je vláčný a snadno se připravuje. Můžete jej upéct ve zdravé fitness variantě. Poradíme vám, jak jej připravit.

Reklama

Američané pečou

Mohlo by se zdát, že v moderním světě není místo na tradiční pečení a že prim budou hrát nepečené dezerty. S ohledem na zdravé stravování raw moučníky. Cestu do kaváren si ale rychle klestí banánový chléb, který se čím dál častěji objevuje v nabídce restaurací, na pultech bistra a za výlohou cukrárny. Není novinkou, má za sebou dlouhou historii a v Americe stále patří k tradičním moučníkům, který se připravuje, samozřejmě podle rodinného receptu, v nespočtu domácností napříč Státy.

První banánové chleby se začaly péct v třicátých letech, kdy bylo šetrným americkým hospodyňkám líto vyhodit přezrálé banány. Popularita se rozšířila po vydání knížky s banánovými recepty v padesátých letech.

Nespočet receptů na banánový chléb

Stejně jako na roládu, bábovku nebo bublaninu, najdete i nespočet receptů na banánový chléb. Společným jmenovatelem jsou rozmačkané zralé banány. Dá se péct z klasické pšeničné mouky nebo z mouky špaldové, celozrnné, rýžové i z rozdrcených ovesných vloček. Používá se rostlinný, ale i kokosový olej. Část tuku můžete nahradit arašídovým nebo ořechovým máslem. Doslazování není nutné, některé recepty přesto radí přidat med, javorový sirup nebo datlový sirup.

Skvěle v banánovém chlebu chutnají nasekané ořechy, rozinky nebo kousky čokolády.

Do banánového chleba jen zralé banány

Aby se banánový chléb podařil, je zapotřebí použít dostatečně zralé banány. Takové, které snadno rozmačkáte vidličkou, aniž byste museli příliš zatlačit. Banány, které mají na slupce hnědé skvrny nebo dokonce hnědnou, jsou nejlepší volbou. Pozor však na kousky, které už začínají s kvašením, celý chléb by byl kyselý.

Reklama

Výběrem správně zralého banánu dodáte do chleba dostatek sladké chuti i bez použití cukru. Nepoužívejte více banánů, než je napsáno v receptu jen v touze dodat chlebu větší sladkost. Přemíra banánů způsobí nedopečení těsta uprostřed, chléb by byl příliš těžký.

Pracujte rychle

Při míchání těsta se z mouky uvolňuje lepek a těsto by mohlo být příliš tuhé. Postupujte tak, že takzvané mokré ingredience vmícháte do suchých a přestaňte míchat hned, když se těsto spojí. Méně míchání moučníku jen prospěje. Proto předem smíchejte mouku, sodu a prášek do pečiva, směs dejte stranou. Dlouze šlehejte máslo s cukrem, než se vytvoří pěna, vmíchejte rozmačkané banány s mlékem a přidejte vejce. Směs rychle vmíchejte do připravené mouky.

Koření chléb krásně provoní, určitě použijte skořici a vanilku. Přidat můžete zázvor, muškátový oříšek nebo špetku směsi perníkového koření.

Na banánový chléb si počkejte

Jakmile je chléb upečený, vytáhněte jej z formy a nechejte vychladnout na mřížce. Vydržte zvědavost a chuť, je třeba aby chléb zcela vychladnul předtím, než jej začnete krájet. Banánové těsto můžete místo běžné formy na chleba péct také jako muffiny.

Hotový moučník můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo šlehačkou.

Recept na základní banánový chléb

Půlku změklého másla dejte šlehat se 120 g cukru do pěny. Dlouze šlehejte. Přidejte 3 hodně zralé banány, které jste rozmačkali s polovinou hrnku mléka. A vmíchejte 3 vejce. Krátce prošlehejte a zamíchejte do suché směsi připravené z 280 g mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva a 2 lžičkami jedlé sody. Těsto dejte do formy na chleba, tu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 40 až 50 minut.

Další recepty

Zdroje: AllRecipes.com, BBCgoodFood.com, NatashasKitchen.com, theKitchn.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.10.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama