Po večírku vsaďte na vyprošťováky. Co jíst a pít?

Pořekadlo praví, že kocoviny trápí nejvíce ty, kteří pijí často nebo občas. Pokud tedy nepatříte do skupiny středního vyznavače alkoholu, kterému se zřejmě kocoviny vyhýbají, budete potřebovat návod, jak se připravit na večírek, jak se chovat při pití alkoholu a jak tělu pomoci na druhý den až pomalu otevřete oči. Přinášíme cenné rady.

Reklama

(ne)zapomenutelný večírek

Skvělá zábava končí méně příjemným ránem nebo někdy i méně příjemným poobědovým časem. Probouzíte se s bolestí hlavy a s pocitem suchých úst. A probouzíte se už po několikáte. Alkohol zatížil játra a ledviny, jste dehydratovaní, protože tělo se snaží alkoholu zbavit. Odbouráváním alkoholu se v těle zvyšuje kyselina mléčná a klesá cukr v krvi. To přispívá k větší únavě a nevolnosti. Kyselina mléčná je zodpovědná za pocity slabosti, roztřesenosti i za nadměrné pocení.

U citlivých jedinců může kocovina trvat i 48 hodin od poslední skleničky, zpravidla však odeznívá do 24 hodin.

Vyprošťujte před večírkem

Nepříjemné stavy můžete zmírnit, když se na náročnou noc, kde alkohol teče proudem, náležitě připravíte. Dobře se najezte a dejte si tučnější maso bohaté na bílkoviny. Doplňte vitamín C větší porcí ovoce a důkladně se napijte čisté vody. Dejte si hořčík, nejlépe rozpustný ve vodě. Alkoholovou smršť následně prokládejte čistou neperlivou vodou. Nedávejte si kořeněná a pikantní jídla, alkohol nemíchejte a zapomeňte na slané křupky a pochutiny. Ty přispívají k dehydrataci.

Zodpovědní a zkušení vyznavači alkoholu se dostatečně napijí vody ještě předtím než (zcela oblečení) padnou do postele.

Přirozený vyprošťovák

Protože vás po večírku zaručeně bolí hlava, trpíte nevolností, kterou může doprovázet zvracení nebo průjem, vsaďte na nejlepší léčebnou kůru. Nedělejte nic a důkladně se vyspěte. Jste jistě citliví na hluk a světlo, místnost zatemněte a snažte se spát co nejdéle.

Reklama

Co naopak nepomáhá je alkohol na dorovnání hladiny. Dalším alkoholem proces odbourání alkoholu jen oddálíte.

Tekutiny a tekutiny

Po večírku je důležité co nejvíce doplňovat tekutiny. Nejlepší vyprošťovák vám teče doma z kohoutku. Nic nezkazíte velkým množstvím čisté vody, dobře působí čaj z meduňky nebo zázvorový čaj. Čaje si důkladně oslaďte nejlépe medem. Během kocoviny vynechejte kávu. Káva zvyšuje krevní tlak, a to způsobuje nepříjemné bolesti hlavy.

Účinné vyprošťováky

Dobře působí nejrůznější nápoje plné minerálů, které jsou primárně určené pro sportovce a po sportovní zátěži. Pomůže i minerální voda nebo nejrůznější rehydratační roztoky, které se prodávají v lékárnách. Doma můžete sáhnout po roztoku jedlé sody na zklidnění překyseleného žaludku. Tělo by mělo získat co nejdříve zpět vitamíny a elektrolyty. Potřebuje hořčík a zinek.

Najezte se co nejdříve

Pokles cukru v těle vyžaduje rychlé doplnění bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Vyprošťovací potravinou je maso (červené i drůbeží), vejce, luštěniny nebo mléčné výrobky. Ve chvíli boje s alkoholem potřebuje tělo antioxidanty. Konzumujte jakékoliv bobulovité ovoce, hořkou čokoládu, oříšky a semínka. Na kocovinu pomáhá losos či avokádo, z ovoce si dejte banány nebo grep. Osvědčený lék našich babiček také pomáhá, připravte si silný masový vývar s těstovinou a rozšlehejte do něj vejce.

Tělu pomůžete procházkou na čerstvém vzduchu, pomalé tempo nevadí, důležité je rozproudit lymfu a krevní oběh.

Ulevte játrům

Popíjení alkoholu ubližuje játrům, ta mají naštěstí vysokou schopnost regenerace. Můžete jim ulevit různými bylinami pro detoxikaci jater. Pomáhá ostropestřec mariánský, bazalka, lékořice nebo nejrůznější bylinné směsi.

Zdroje: Harvard.edu, HealthLine.com, RockyMountainIVmedics.com, RealSimple.com, MedicalNewsToday.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 29.7.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama