Kombucha, tibi krystaly, tibetská houba. Ztrácíte se? Vysvětlíme vám rozdíly ve zdravých nápojích
Pomocí kombuchy, tibi krystalů a tibetské houby připravíte kvašený nápoj různé chuti. Jedno však mají společné. Zdravý nápoj pomáhá imunitnímu systému při léčbě nejrůznějších neduhů. Jaké jsou mezi domácími kvašenými nápoji rozdíly?
Tibi krystaly, vodní kefír
Živá zrnka tibi krystalů jsou známé pod názvem vodní kefír nebo japonské mořské krystaly.
Krystaly se živí cukrem ze slazené vody, ten přemění na kyselinu, oxid uhličitý a malé množství alkoholu. Výsledný nápoj je plný přátelských mikroorganizmů, probiotik. Krystaly zlikvidovaly cukr, proto je nálev spíše kyselý. V letních měsících je ale výborným osvěžením a dá se z něj vyrobit i domácí cider.
Bělostné krystaly se nasypou do vychladlé převařené vody a přidá se pár kousků sušeného ovoce. Právě typ ovoce dodá výslednému nápoji chuť. Následně se zamíchá cukr a nálev se nechá v pokojové teplotě kvasit 2 dny. Získáme perlivý nápoj plný chuti. Po dlouhé fermentaci má nápoj obsah alkoholu jako slabé pivo.
Před přípravou nového vodního kefíru propláchneme krystaly a připravíme nové kousky ovoce. Postupně budou krystaly narůstat a množit se.
Dochucování vodního kefíru
Hotový nápoj se přecedí a buď se uchovává v lednici nebo se z něj připravují další nápoje. V základu máte mírně perlivou ovocnou limonádu kyselejší chuti. Nabízí se smíchání s bylinkami, džusem nebo citronovou šťávou.
Vyzkoušet můžete i druhotnou fermentaci. Do hotového nápoje se přidá znovu ovoce a cukr a nechá se v pokojové teplotě.
Nabízí se i výroba rostlinného kefíru, do zfermentovaného nápoje se přidávají mandle.
Jak pomáhá vodní kefír
Pravidelné pití vodního kefíru posiluje imunitní systém, zabírá při astmatu, zažívacích potížích, anémii a zlepšuje stav pokožky a vlasů.
Zázračná houba kombucha
Název houba se pro kombuchu vžil trošku neprávem. Konzistencí připomíná želé a uvnitř je plná prospěšných bakterií a kvasinek. Rosol plave u hladiny láhve.
Dlouhodobě se používá v čínské medicíně, ale zmínky o kvašeném čaji naleznete i v japonských a ruských textech a legendách. Už tenkrát byla nápoji přisuzována dlouhověkost.
Kombucha se pěstuje v čaji, vybrat můžete zelený nebo černý. Nálev se sladí. Nejprve se uvaří sypaný čaj s cukrem, přecedí se a nechá vychladnout. Následně se přidá kombucha s trochou původního (z minulé dávky) nálevu. Kombucha zraje v pokojové teplotě, a to po dobu 6 až 10 dní. Nápoj bude sladkokyselý, záleží na délce kvašení. Ve výsledném nápoji se nachází zbytkový cukr, kofein i alkohol.
Pro příští přípravu je nutná propláchnutá kombucha, trocha původního nálevu a nově uvařený, slazený čaj.
Abyste dosáhli co nejlepších výsledků musíte mít především kvalitní sypaný čaj.
Dochucování kombuchy
Hotový nápoj se dá dochutit nejrůznějšími bylinkami nebo ovocem.
Jak pomáhá kombucha
Nápoj posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, alergie, revma a je přírodním antibiotikem. Pitnou kůru je možné užívat při detoxikaci organizmu.
Tibetská houba a mléčný kefír
Fermentovaný nápoj z mléka získáte s tibetskou houbou. Vypadá jako malé kousky potrhaných ubrousků. Kefírová houba se při svém růstu živí laktózou z mléka a hotový nápoj máte už za 24 hodin. Nápoj je bohatý na probiotika, vitamín B12, vápník, hořčík a kyselinu listovou.
Tibetská houba se pouze zalije mlékem a nechá v pokojové teplotě. Vhodné je používání čerstvého plnotučného mléka. Po přecezení se propláchne (není nutné pokaždé) a opět zalije mlékem. Rychle roste a výroba kefíru s ní je poměrně snadná.
Tibetská houba vylepší vaši imunitu i dobrou náladuToužíte zhubnout, posílit svou imunitu, vylepšit tělesnou i psychickou stránku svého já a navíc milujete kefír? Tibetská houba je tou nejlepší volbou, jak si užít pití zdravého kefíru na maximum. Možná jste už o ní pár řádků někdy četli, možná o ní slyšíte poprvé – dnes vám její kouzlo odhalíme!
Celý článek
Dochucování kefíru
Kyselá chuť kefíru může být pro mnohé problém, zejména pro děti. Řešením je, nechat mléko fermentovat po kratší dobu. To však znamená přijít o mnohé cenné látky.
Můžete dosladit lžící medu nebo datlového sirupu. Dětem zachutná smíchání kefíru s trochou ovocné přesnídávky.
Kdo porazí jogurt? Kefír. Poznejte nejsilnější probiotikumNa počátku dvacátého století pracoval ukrajinský lékař a nositel Nobelovy ceny na teorii dlouhověkosti. Vycházel z předpokladu, že stáří vzniká v důsledku otravy střevní mikroflóry. V jeho teorii bylo sice několik sporných bodů, ale zásadní doporučení je neměnné i pro 21. století. Pijte kefír každý den!
Celý článek
Jak pomáhá kefír
Kefír se stará o mikroflóru ve střevech a kyselé prostředí mění na zásadité. Chrání před infekcemi, osteoporózou i astmatem. Pravidelné užívání mírní projevy alergií a samozřejmě upravuje zažívání.
Od: Iva V, 22.12.2020