Co je to kefír
Kefír je fermentovaný (kvašený) nápoj. Vzniká z mléka a obsahuje probiotika a kvasinky. Je možné jej připravit z jakéhokoliv typu mléka včetně rostlinných alternativ.
Pro přípravu se používá mléko bez pasterizace a kefírová zrna (tibetská houba). Fermentace trvá 24 hodin a probíhá při pokojové teplotě, v případě, že si budete kefír vyrábět doma.
Toužíte zhubnout, posílit svou imunitu, vylepšit tělesnou i psychickou stránku svého já a navíc milujete kefír? Tibetská houba je tou nejlepší volbou, jak si užít pití zdravého kefíru na maximum. Možná jste už o ní pár řádků někdy četli, možná o ní slyšíte poprvé – dnes vám její kouzlo odhalíme!
Probiotika v kefíru přispívají ke správné mikroflóře ve střevech. Právě ta je základem pro dobře fungující imunitní systém. Kefír je jedna z probioticky nejbohatších potravin. Organizmu prospívá více než jogurt.
Kde se vzal kefír
Původ kefíru se připisuje kavkazským národům. Jeho historie se píše už pět tisíc let a po celou dobu jsou s jeho užíváním spojeny benefity pro naše zdraví i pokožku.
Kefírová zrna (tibetská houba) se přidávala do vaků s mlékem, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Kefírová zrna jsou plná bakterií a kvasinek. Je to živý organizmus, který při správné péči stále narůstá.
Co obsahuje kefír
V kefíru je velké množství probiotik, biotinu, kyseliny listové a vápníku. Zároveň obsahuje bioaktivní látky, které pomáhají se vstřebáváním vápníku. V kefíru najdete fosfor, hořčík, vitamín D i vitamín K2.
Dobře fungující střevní mikroflóra je jakousi bariérou, která ochrání tělo před chorobami, toxiny i účinky stresu.
Pomáhá správnému vývoji kostí, proto na kefír nezapomínejte v jídelníčku dětí.
Jak pomáhá kefír:
- podporuje imunitní systém a chrání před viry
- upravuje zažívání, zabraňuje zácpě
- je účinný při zánětech střev
- zmírňuje Crohnovu chorobu i žaludeční vředy
- je to antibakteriální nápoj
- v ranném stádiu bojuje proti karcinogenním buňkám
- snižuje cholesterol
- snižuje krevní tlak
- je regeneračním nápojem, uvolňuje svalové napětí
- spojuje se s dlouhověkostí
- při zevním užívání léčí pokožku
- dá se použít jako vlasová maska při suchých vlasech
Kefír a alergie
Vznik alergií je spojován se zánětlivými ložisky v těle. Kefír proti zánětlivým ložiskům bojuje a brání i hromadění dusivého hlenu. Přirozenou cestou tak mírní průběh alergií.
Kefír a pokožka
Zdraví vychází zevnitř a problémy organizmu jsou dobře patrné na kvalitě pleti. Akné, vyrážky i ekzémy budou mírnější nebo zcela vymizí při pravidelném pití kefíru.
Kefír můžete použít i jako pleťovou či vlasovou masku.
Pro správnou péči o pleť je třeba nejprve znát její typ. Zjistěte, zda máte normální, mastnou, suchou nebo smíšenou pleť. Podle typu pleti pak přizpůsobte domácí péči. Pleťové masky si vyrobíte doma za pár drobných. Stačí otevřít lednici.
Kolik pít kefíru
Kefírem se nejde předávkovat, pokud vám chutná, není důvod proč si jej nedopřát. Pro správné fungování střevní mikroflóry se doporučuje pití minimálně jednoho litru kefíru týdně. Jeden hrnek kefíru ke svačině každý den dělá zázraky.
Kefír a intolerance laktózy
Fermentace změní mléko a kefír si mohou dopřát i lidé, kteří jsou na laktózu citliví. Obsah laktózy v kefíru je minimální, protože dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou.
Vegani a kefír
Pro vegany je dobou zprávou, že se nemusejí vzdávat pití kefíru. Kefír je možné připravit i z kokosového mléka.
Zvýšení kefírových dávek
Pokud nepijete kefír pravidelně a nechcete mu vyhradit místo v jídelníčku, jsou chvíle, kdy je třeba udělat výjimku a po kefíru sáhnout. Je to v období užívání antibiotik.
I když jste kefíru nepřišli na chuť, pokud užíváte antibiotika, překonejte se. Kvašený nápoj rychle vrátí střevní mikroflóru narušenou antibiotiky do původní kondice.
Kuřecí řízek je jistě dobrota a možná vás ani nenapadne, že by se dal vylepšit. Přesto je to možné. Po naložení budou jemné a šťavnaté.
Lívance milujeme na všechny možné způsoby a také tyto kefírové jsou jednoduché, rychlé a vynikající.
Kefírová buchta je známá už z dob našich babiček. Tato buchta je velmi rychlá, vláčná a skvěle chutná. Do těsta se dají přidat další ingredience, které máte rádi, a přesto je vždy výsledek perfektní.