Skvělý ovocný salát, který směle zažene chuť na sladkosti. Perfektně kombinuje sladkou chuť ostatního ovoce s mírně nahořklou chutí pomela.
Že bychom měli jíst více ovoce a zeleniny je známou skutečností a trošku otřepanou frází. Přesto se jí mnozí neřídí. Ukážeme vám, proč byste měli do jídelníčku zařadit citrusy jako jsou pomelo, citron a pomeranč. Pomáhají s hubnutím i léčbou viróz.
Při přípravě pomela máme sice více odpadu než hotového produktu, ale chuť nám vynaloženou práci určitě vynahradí.
Pomelo pochází z Asie a význam původního označení znamená velký citrus. Pěstuje se i v USA a Indonésii.
V syrovém stavu má pomelo nízkou kalorickou hodnotu i glykemický index. Citrus je účinným antioxidantem, zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Pomáhá odstranit otoky a redukovat cholesterol. Sáhněte po něm při kašli a virózách nebo při redukční dietě. Má velké množství vlákniny a pomáhá detoxikovat organizmus. V pomelu jsou vitamíny C a A, draslík, mangan a železo. Energetickou hodnotou se pomelo řadí na třetí příčku nízkoenergetického ovoce, hned za grep.
Pomelo určitě nesušte, pusťte se do jeho konzumace v syrovém stavu. Zralé pomelo poznáte podle nažloutlé barvy postupující od stopky. Pomelo by mělo být měkké. Vzhledem k době zrání se nejlepší kusy pomela dostávají na pulty obchodů na přelomu listopadu a prosince. Pomelo zařaďte na odpolední svačinu a doplňte jej semínky nebo oříšky. Pomelo můžete přidávat i do pokrmů čínské kuchyně, dobře chutná ve směsi kuřecího masa a zeleniny. A když máte za sebou divoký večírek? Sáhněte po pomelu, zabírá na kocovinu.
Pomela můžete během dne sníst i dva kusy.
Skvělý ovocný salát, který směle zažene chuť na sladkosti. Perfektně kombinuje sladkou chuť ostatního ovoce s mírně nahořklou chutí pomela.
Citron vyhledáváme pro voňavou kůru nebo zdraví prospěšnou citronovou šťávu. Citron je antioxidantem, s citronovou šťávou budete stárnout pomaleji. Zároveň tělo rychle detoxikujete. Citron chrání před vysokým krevním tlakem, anémií a záněty kloubů. Má protizánětlivé a protialergické účinky.
Citron je bohatý zejména na vitamin C. Šťáva z citronu odstraní usazené soli z našeho organizmu. Citronovou šťávu s vodou užívejte při nemocech kloubů jako je například dna. Citron pomáhá i při pálení žáhy, horečkách a žlučových kamenech. Je pomocníkem při hubnutí a trávících obtížích.
V boji proti nachlazení se mnoho z nás obrací k citrusovým plodům. O nich je známo, že obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C i řadu dalších zdraví prospěšných látek. Oblíbené jsou zejména citrony, jejichž prodej zažívá v zimních měsících každoročně boom. Jak vybrat z nabízených plodů ty správné?
Citron využijete nejlépe, když si zvyknete na pravidelné pití vody s citronovou šťávou. Příprava je jednoduchá a získáte za drobný peníz hodnotný energetický nápoj. Na jeden litr vody byste měli použít šťávu ze dvou větších citronů.
Kdo by si nepamatoval babiččinu citrónovou šťávu? A jak krásně voněla kuchyně, když jej připravovala? Připravujeme jej podle stejného receptu dodnes.
Pomeranče vyhledáváme pro jejich sladkou dužinu a šťávu. Pomeranč pochází z Číny a Vietnamu, nejvíce se pěstuje v Brazílii. Pomeranče jsou třetím nejoblíbenějším ovocem světa, porazily je banány a jablka.
Pomeranče jsou bohaté na vitamín C, brání tělo proti infekcím. Dále obsahují vitaminy B1 a B2, vápník, hořčík, draslík a železo. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Pomeranč podporuje paměť a soustředění, ozdravně působí na pokožku a vlasy. Látky obsažené v pomeranči podporují potenci mužů a zlepšují libido žen.
Většina lidí, kteří se stravují veganskou stravou si dělají různé ovocné smoothie, ale proč nezkusit i koktejl doplněný o zeleninu a vanilkové sojové mléko. Příprava je snadná.
Pomeranč má všestranné využití. Můžete si jej dát jako svačinku nebo použít do nejrůznějších smoothie nápojů. Výborně chutná s mrkví a jablkem. Vyhýbat se mu nemusíte ani při vaření, je dobrý k pečenému masu nebo restované směsi masa a zeleniny. Pravou delikatesou je čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva.
Od: Iva V, 29.11.2020