Ovesné vločky jsou označovány jako funkční potravina. Jejich každodenní konzumace je doporučena nejen v době, kdy se snažíte o redukci váhy. Jsou prevencí řady nemocí a působí blahodárně i na pleť.
Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli. Po páté hodině se nesmí jíst, pokud chcete zhubnout. Podobné mýty vdechly večeři punc něčeho zakázaného, nezdravého a škodlivého. Zapomeňte na mýty, večeře je důležitou součástí jídelníčku, a to i v případě, že držíte redukční dietu.
Během kvalitního spánku organizmus regeneruje a sbírá síly na další den. Tělo odplavuje škodlivé látky z těla, regeneruje tkáně, posiluje imunitní systém, buduje nové buňky. Zároveň regeneruje mozek. Nekvalitní spánek vede mimo jiné k přemíře stresu, prohlubuje úzkostné stavy a stojí i za přibíráním na váze.
Pravidlo o správném jídle večer říká, že byste měli dojíst dvě až tři hodiny předtím, než jdete spát. Pokud se dostanete do postele až po půlnoci je úplně v pořádku, že večeříte v 10 večer. Je však potřeba pohlídat velikost porce a skladbu jídla.
Ke každému jídlu by měla být porce zeleniny. Nesmí chybět bílkoviny ani sacharidy.
Nevíte, jak vše správně poskládat?
Poradce máte ve svých rukou. Přímo vaše dlaň vám pomůže odměřit správnou porci. Rozevřená ruka je velikost zeleniny, pěst jsou bílkoviny, palec (horní část) tuky a pěst jsou sacharidy. Žádnou ze složek se nedoporučuje vynechávat.
Večerní jídlo by mělo být bohaté na pomalu se uvolňující sacharidy. Obsahovat musí i bílkoviny a porci tuků.
Vhodné potraviny k večeři:
Ovesné vločky jsou označovány jako funkční potravina. Jejich každodenní konzumace je doporučena nejen v době, kdy se snažíte o redukci váhy. Jsou prevencí řady nemocí a působí blahodárně i na pleť.
Potraviny nevhodné k večeři
Před spaním byste neměli pít slazené a perlivé nápoje. Samozřejmě se vyhněte kávě, energetickým drinkům, kolovým nápojům. Černý a zelený čaj nahraďte čajem bylinkovým. Pro dobrý spánek si musíte odpustit i alkohol.
Touha po štíhlé linii zahnala mnohé tam, kde zamykají ledničku v pět hodin odpoledne. Takovým postupem tělo doženou k dlouhému hladovění a k drastickým výkyvům hladiny cukru v krvi. Tělo bude stále vytvářet tukové zásoby, jelikož se cítí ohroženo. Místo sladkého pocitu po probuzení je čeká pocit podráždění, únavy, točení hlavy i drobné závratě.
Po desítky let bylo v Čechách zvykem, že hlavním jídlem je oběd. Jedly se velké porce a na jídlo byl dostatek času. Zvyklosti se ale mění a je mezi námi řada těch, kteří teplý oběd v poledne nestihnou. Sáhnou po větší svačině a oběd odkládají. Usednou k němu až po návratu z práce, když zavládne klid. To bývá mezi 14 a 15 hodinou, ale třeba i kolem hodiny 17. Pak se potřeba teplého jídla přesouvá a oběd se promění v brzkou večeři. Někteří dokonce vydatnou večeří zahánějí celodenní námahu a únavu.
Bohužel se tělo takové energetické náloži špatně brání. Odmění se pocitem těžkosti a špatným spaním. Zároveň vám bude kolísat hladina cukru v krvi, to může vést až k probuzení s neodbytným pocitem hladu a chuti na sladkosti.
Hladovění během dne se nevyplácí a večerní porce jídla rozhodně nesmí patřit mezi ty největší. Poskládejte si ji z vhodných potravin.
Od: Iva V, 19.1.2021