Skvělá pomazánka s výbornou chutí. Pokud ji použijete na jednohubky už není třeba přidávat žádné další ingredience. Pečivo a pomazánka si vystačí.
Porce vitaminů a chutná ozdoba mnohých jídel v jednom, kterou si zamilují také děti – to je řeřicha. Navíc si ji můžete vypěstovat snadno a rychle na okenním parapetu. Stačí vám k tomu miska, vata a trochu vody.
Řeřicha setá je rychle rostoucí jedlá bylina, která může dosahovat výšky až 60 cm! V domácích podmínkách dorůstá do několika centimetrů. Pochází z Blízkého východu a pěstuje se zejména jako jarní listová zelenina. V bytě ji ale lze pěstovat celoročně.
Řeřicha obsahuje velké množství vitaminů - od vitaminu C přes betakaroten, vitaminy A, B1, B2, B6, K až k omlazujícímu vitaminu E. Z minerálů pak obsahuje draslík, fosfor, jód, sodík, vápník a železo a nechybí ani nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina. Je to co do obsahu vitaminů a minerálů královna mezi zeleninou. Podobně jako řeřicha jsou na tom ještě čínské zelí, mangold, špenát, petržel a čekanka, na rozdíl od řeřichy si je tak snadno v bytě nevypěstujete a už vůbec ne po celý rok.
100 g | 1 hrst | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 11 kcal | 1.1 kcal |
Protein | 2.3 g | 0.23 g |
Sacharidy | 0.79 g | 0.08 g |
z toho cukry | 0.2 g | 0.02 g |
Tuk | 0.1 g | 0.01 g |
nasycené mastné kyseliny | 0.03 g | 0 g |
mononenasycené MK | 0.01 g | 0 g |
polynenasycené MK | 0.04 g | 0 g |
Vláknina | 0.5 g | 0.05 g |
Vitamín C | 47.78% * | 4.78% * |
Vitamín A | 106.33% * | 10.63% * |
Vitamín K | 208.33% * | 20.83% * |
B1 (Thiamin) | 7.5% * | 0.75% * |
B2 (Riboflavin) | 9.23% * | 0.92% * |
B6 (Pyridoxin) | 9.92% * | 0.99% * |
Vitamín E | 6.67% * | 0.67% * |
Vápník | 12% * | 1.2% * |
Hořčík | 5% * | 0.5% * |
Draslík | 7.02% * | 0.7% * |
Fosfor | 8.57% * | 0.86% * |
* z doporučené denní dávky | zdroj dat: USDA |
Tato nenápadná rostlinka pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek, působí antioxidačně a protizánětlivě, podporuje trávení a činnost jater a žlučníku. Hodí se nejen do různých detoxikačních diet, ale jako pestré oživení nejen jarního jídelníčku.
Použít ji můžete všude tam, kde byste použili pažitku nebo petrželku – na chleba s máslem, do pomazánek, do polévek či omáček, jako ozdobu na přílohy, do salátů nebo třeba i do smoothie. A nebo jen tak samotnou.
Její chuť je výrazně kořenitá a štiplavá, připomíná ředkvičky. Tepelné zpracování ale ničí vitaminy, takže ji vždy přidávejte až na hotové jídlo.
Skvělá pomazánka s výbornou chutí. Pokud ji použijete na jednohubky už není třeba přidávat žádné další ingredience. Pečivo a pomazánka si vystačí.
Pro její pěstování v bytě nepotřebujete téměř nic. Misku nebo menší tác pokryjte tenkou vrstvou vaty, popř. papírovými kapesníky nebo kuchyňskými utěrkami a rovnoměrně posypejte semeny. Lístky řeřichy jsou velmi drobné, takže se nebojte udělat výsev hustý.
Jediné, na co pak musíte v následujících dnech dávat pozor, je vláha. Napoprvé vatu pořádně navlhčete, může pod ní zůstat i milimetrová vrstva vody. Semena ji ze začátku natáhnou, ale dále už je nepřelévejte a jen udržujte vlhká. Rozprašovačem vlhčete jednou až dvakrát denně. Pokud by semena uschla nebo zplesnivěla, řeřichu vyhoďte a začněte znovu.
Řeřicha klíčí na světle při pokojové teplotě už po dvou dnech a přibližně za týden už můžete sklízet. Seřízněte ji těsně nad vatou, k jídlu se hodí stonek i lístky.
Od: PelMel, 26.3.2021