Čerstvé maso zpracujte dřív, než ho dáte do mrazáku
Dorazili jste z obchodu a máte spoustu čerstvého masa, které je potřeba nasáčkovat do mrazáku? Když si s touto fází dáte o něco více práce než obvykle, do budoucna si ušetříte čas. Jak? Čerstvé maso nestačí jen nasáčkovat. Když ho máte čerstvé, rovnou se rozhodujte, co s ním uděláte. Víte, že z hovězího kusu masa bude guláš? Rovnou si maso očistěte a na kostky nakrájejte. Víte, že kuřecí půjde na čínu? Nakrájejte ho na nudličky a rovnou naložte do směsi oleje a koření. Když budete přemýšlet hodně dopředu, můžete si takhle vytvořit i řízky. Maso naporcujte, naklepejte, osolte a klidně už i obalte. Jednotlivé plátky obalených řízků proložte papírem (papírový svačinový sáček nebo pečící papír) a podle počtu strávníků si nadělejte balíčky. Jak se vám bude hodit, když obalené řízky jen vytáhnete, rozmrazíte a dáte smažit!
Vždy mějte v mrazáku nějakou rychlovku
Tím nemyslíme pizzu nebo hranolky. I jídlo vytažené z mrazáku může mít všechny parametry chutné domácí kuchyně. Zamrazit můžete nejrůznější omáčky, které vám zbudou od oběda. Pak už k nim jen stačí uvařit brambor nebo přihřát knedlík. Výborně se z mrazáku vytahují švestkové knedlíky, ale i předem obalený květák nebo řízky. Jídlo můžete zamrazit pokaždé, když vám zbude nebo si jej můžete připravit ve chvílích, kdy máte pro vaření více času. Netvrdíme, ať rodině jídlo z mrazáku vytahujete každý den, sem tam to ale přijde vhod a uspoří vám to čas.
Věci, které je dobré mít v mrazáku, mějte v mrazáku
A u mrazáku ještě zůstaneme. Je to totiž šikovná věcička, a pokud zvažujete koupi nového mrazáku, vyberte si ten nejprostornější. Jsou totiž věci, které je dobré v mrazáku vždycky mít. Mezi ně patří led (pokud nemáte výrobník ledu) a pečivo. Nebo vám se chce do obchodu jen kvůli pár houskám? Osvědčeným trikem je i zmrzlina v mrazáku, kterou můžete vždy naservírovat nečekané návštěvě i kdybyste doma už nic jiného neměli.
Zdá se to jako lehký úkol, vytáhnout potravinu z mrazáku a nechat ji v teple rozmrznout. Pozor však na nejčastější chyby, kterých se během rozmrazování potravin dopouštíte. Správné zásady rozmrazování dodržujte zejména u rozmrazování masa. Tam je riziko přemnožení mikroorganizmů nejvyšší.
Průběžně si pište nákupní seznam
Víte kolik času a energie padne na tvorbu nákupního seznamu na poslední chvíli? A stejně na polovinu věcí zapomenete. Mnohem efektivnější je připevnit si na ledničku bloček a psát nákupní seznam průběžně. Jakmile se dozvíte, že vám ve spíži něco chybí, šup s tím na seznam! Nákupní seznamy můžete rozdělit i podle jejich charakteru a tím ještě více ušetřit čas. Nakupovat pak můžete jít s prázdnou hlavou ale se seznamem v ruce!
Zorganizujte úložný prostor v kuchyni
Žroutem času a zdrojem stresu je neuspořádaná spižírna a jiný úložný prostor v kuchyni. Rozsypaná čočka z otevřeného sáčku pak může být jako rozbuška pro váš nervový záchvat. Naučte se proto co nejvíce potravin uchovávat v úložných boxech, nádobách a sklenicích. Výhodou čirých nádob je fakt, že hned uvidíte, když vám to či ono bude docházet.
Plánujte jídelníček
Každá hospodyňka nejspíš moc dobře ví, jaké to je, když dojdou nápady na obědy. Jídelníček proto plánujte předem a ve spolupráci s ostatními členy rodiny, aby vás nic nezaskočilo. Díky tomu si můžete naplánovat nejen čas, nýbrž i obsah vašich nákupů a leckdy u toho ještě ušetříte.
Zvažte pořízení domácích pomocníků
Pokud dosud děláte všechno sama, zvažte pořízení milých pomocníků, jako je myčka, robotický vysavač nebo kvalitní kuchyňský robot. Budete se divit, kolik času vám ušetří.
Atraktivní reklama nebo recenze, která spotřebič vychválí tak, že si jej odpoledne objednáváte. Znáte to? Jaké jsou doopravdy moderní kuchyňské spotřebiče? Jsou skutečnými pomocníky nebo v nich uvaříte dvě jídla a schováte je do skříně?
Uspořit čas v kuchyni nemusí být vůbec těžké. Už vůbec ne, když na to půjdete hezky zvolna. Časem svůj systém propracujete natolik, že se stanete dokonalou manažerkou svého domova a ještě vám zbude spousta času na sebe.