Krásně nadýchaná bábovka, která se vždy podaří. Je vláčná, nemusíte se u ní bát suchosti. Pro obměnu můžete část těsta smíchat se lžící kakaa a vytvořit dvoubarevný efekt.
Vždy se hodí mít po ruce základní balíček ingrediencí, ze kterých lze snadno ukuchtit nějakou dobrotu. Nečekaná návštěva, zavřený obchod nebo rozbité auto už vám poté nebudou dělat takové vrásky na čele. Stačí si jen jednoduše pohlídat, aby byly základní suroviny doma stále k dispozici a pravidelně doplňovat jejich zásoby.
Jedná se o trvanlivé potraviny, které není třeba nebo ani není vhodné skladovat v chladném prostředí (například káva ztrácí uskladněním v lednici své výjimečné vlastnosti).
Pokud je chcete mít prakticky a přehledně uspořádané, můžete vsadit na pevně uzavíratelné plastové či skleněné dózy. Nezapomeňte si je ale popsat včetně informace o minimální trvanlivosti.
Mouka (především běžná hladká a polohrubá bílá pšeničná mouka)
Cukr (krystalový, třtinový, moučkový, vanilkový)
Těstoviny (různé druhy, např. špagety, vřetena, penne)
Rýže
Luštěniny (hrách, čočka, fazole, případně i cizrna)
Rostlinný olej (běžný olej na pečení a olivový olej pro přípravu jídel studené kuchyně)
Ocet
Rajčatový protlak nebo kečup
Káva
Čaj
Sůl
Pepř (případně i jiné oblíbené koření)
Spousta tradičních českých receptů se neobejde také bez brambor. Ty vydrží déle, pokud budou umístěny v temném a chladnějším prostředí. V lednici by jim už ale byla příliš zima, ideální je proto nevytápěná komora či sklep.
Může se také hodit:
Sušené droždí
Kypřící prášek do pečiva
Kuskus (je snadné z něj vykouzlit jídlo během chviličky)
Kakao (hlavně v domácnostech, kde se často peče)
Sirup (např. javorový, čekankový)
Ovesné vločky
Česnek
Cibule
Do této skupiny patří chlazené potraviny. Aby si uchovaly své vlastnosti a předčasně se nezkazily, potřebují chladné prostředí lednice. V ní se udržuje teplota v přibližném rozmezí 4 až 8 °C.
Vejce
Mléko (ideálně čerstvé i trvanlivé)
Máslo (volitelně také sádlo)
Tvrdý sýr (např. parmazán, případně polotvrdý čedar)
Smetana (ke šlehání, na vaření a zakysaná)
Krásně nadýchaná bábovka, která se vždy podaří. Je vláčná, nemusíte se u ní bát suchosti. Pro obměnu můžete část těsta smíchat se lžící kakaa a vytvořit dvoubarevný efekt.
Mohou se také hodit následující potraviny. Po otevření se rovněž uchovávají v lednici:
Hořčice
Majonéza
Marmeláda
V mrazáku se pohybuje teplota nejčastěji okolo mínus 18 °C, a proto v něm vydrží některé druhy potravin opravdu dlouho.
Například většinu druhů masa je v mrazáku možné skladovat bez problémů i několik měsíců. Pokud se ale rozhodnete uložit čerstvé maso do mrazáku, nezapomeňte si ho dopředu naporcovat, jednotlivé balíčky popsat a poznačit si datum zamrazení. Ušetříte si tím čas i zbytečné starosti.
Maso a ryby (různé druhy)
Mražené pečivo
Hrášek
Špenát
Kukuřice
Může se také hodit:
Vývar
Hotové jídlo
Zmrzlina
Během chvilky si můžete připravit jednoduchou a výbornou zmrzlinu. Pokud použijete mražené jahody, můžete zmrzlinu podávat hned. Pokud nemáte čerstvou meduňku je dobré do zmrzliny přidat kapku citrónové šťávy.
Zdroje: allrecipes.com, taste.com.au
Od: Jitka Kučová, 4.5.2022