Rychlá dobrota, kterou můžete mít v troubě už za 10 minut. Perfektní svačinka na cesty a na výlety.
Dokonce i úplně obyčejný cukr můžete proměnit v úchvatnou a voňavou kulinářskou delikatesu. Nepotřebujete k tomu navíc žádné speciální dovednosti ani ingredience. Domácí ochucené cukry lze připravit velice jednoduše a prakticky během chviličky. Výsledek vás přesto nadchne. Ochucený cukr je vynikající nejenom pro přípravu moučníků a dezertů, ale hodí se také do kávy nebo k občasnému mlsání.
Vanilka je jedním z nejžádanějších koření na světě. Pyšní se nezaměnitelnou lahodnou sladkou chutí a příjemnou vůní. Tyto vlastnosti poté propůjčuje široké škále sladkých pochoutek (stačí vzpomenout třeba jedinečné vanilkové rohlíčky).
Pravý vanilkový cukr tvoří běžný cukr, který je obohacený o podrcené vanilkové lusky. V současnosti je ale k dispozici spíše levnější vanilinový cukr. V něm bohužel výtažky z vanilky nenajdeme, je totiž obohacený pouze o aroma, které ji připomíná.
Vanilkový cukr si ale můžete velice snadno vytvořit i doma. Stačí si připravit běžně používaný cukr (např. krystalový nebo krupicový) a 2 vanilkové lusky. Do uzavíratelné sklenice či jiné nádoby nasypte cukr a zasuňte do něj lusky. Přibližně za 2 týdny už bude cukr krásně provoněný.
Pokud potřebujete, aby byl ještě intenzivnější, rozsekejte nejdříve lusk ručně nebo v sekáčku na malé kousky. Ty poté promíchejte přímo s cukrem.
Rychlá dobrota, kterou můžete mít v troubě už za 10 minut. Perfektní svačinka na cesty a na výlety.
Hřejivá vůně skořice je pohlazením pro naše smysly. A zatímco do některých moučníků se hodí mletá skořice, především na posypku je lepší použít skořicový cukr. Také v tomto případě je základem klasický cukr, který je dochucený skořicí.
Skořicový cukr je vynikající například k závěrečnému ochucení a dozdobení jablečného závinu, do skořicových šneků, ale třeba i k oslazení a ovonění kávy. Děti si ho zamilují v palačinkách či krupicové kaši.
Na výrobu skořicového cukru je zapotřebí ½ šálku krupicového nebo hnědého cukru a 2 polévkové lžíce skořice. Obě ingredience stačí jednoduše rozmixovat. Hotový cukr se skladuje v uzavíratelné nádobě.
Voňavý jablečný koláč se skořicí je ideální pro zimní období. Vaši kuchyň provoní skořicí a vanilkou. V případě, že máte doma starší jablíčka a přemýšlíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte recept na tento báječný jablečný koláč se skořicí. Příprava je rychlá a chutná skvěle.
Těšíte se na zahrádce z voňavé levandule? Byla by škoda nechat všechny květy odvést. Kromě chutného a voňavého sirupu z nich totiž můžete vykouzlit i levandulový ochucený cukr. Ten se poté skvěle uplatní například při pečení moučníků a jejich ozdobení, stejně jako pro doslazení nápojů.
K výrobě levandulového cukru potřebujete pouze 1 polévkovou lžíci sušených levandulových květů a 2 šálky krystalového nebo krupicového cukru. Do mixéru či robota vložte levanduli a zhruba ⅓ cukru. Další cukr přidávejte postupně. Zajistíte tím, že budou květy důkladně rozmixovány a vznikne jemná směs. Levandulový cukr uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Levandule je skvělá nejen při léčbě různých neduhů nebo jako kosmetický prostředek, ale velmi moderní je s ní také vařit. Používá se ve slané i sladké kuchyni. Oblíbené jsou levandulové sušenky, buchty, dorty, zmrzlina, muffiny i kuře s levandulí nebo doma pečený chléb s levandulovými květy. Na vaření je vhodný také levandulový ocet nebo olej. Levandulové víno je lehké víno s narůžovělou barvou a chutí květin. Doma si můžete připravit i levandulový sirup, kterým osladíte zmrzlinu a zákusky nebo…
Ochucený cukr je možné vyrobit také z další fialové krásky. Květy fialek jsou nejenom půvabné, ale rovněž jedlé, a dokonce i léčivé! Představují cenný zdroj rutinu, vitaminů A a C, obsahují železo, vápník, saponiny, slizy, glykosidy a řadu dalších účinných látek.
Pro přípravu domácího fialkového cukru je zapotřebí ¼ šálku čerstvých okvětních lístků fialky, ½ šálku krystalového cukru a ½ kávové lžičky chemicky neošetřené citronové kůry. Květy fialek opláchněte čistou vodou a nechte důkladně uschnout. Poté květy společně s cukrem a citronovou kůrou rozmixujte v robotu. Hotový cukr skladuje ve vzduchotěsné nádobě.
Čím více fialkových květů použijete, tím bude barva cukru sytější.
Zdroje: sallysbakingaddiction.com, simplyscratch.com, savorthebest.com, thespruceeats.com, thepatchylawn.com
Od: Jitka Kučová, 9.6.2022