Sporák versus vestavný set varné desky s troubou ve zkratce
První krok před nákupem spotřebiče spočívá v rozhodování, zda pořídit klasický sporák nebo spíše vestavný spotřebič. A ačkoliv v posledních letech roste obliba setu varné desky s troubou, obě varianty mají své klady a zápory.
1. Klasický samostatně stojící sporák
- Obecně je cenově dostupnější (ale záleží na konkrétním modelu)
Instalace je relativně jednoduchá, nevyžaduje zásah do kuchyňské linky
Vyžaduje náročnější údržbu z důvodu přítomnosti bočních mezer mezi spotřebičem a kuchyňskými skříňkami
Neopravitelná porucha trouby nebo varné desky vyžaduje výměnu celého spotřebiče
2. Vestavný set trouby a varné desky
Oproti sporáku jsou vestavné spotřebiče dražší
Údržba je poměrně snadná (absence nepraktických mezer)
Vestavný set lze dobře sladit s kuchyňskou linkou, do které „zapadne“
V kuchyni uspoří cenné místo, umístění trouby a varné desky je variabilní
Instalace může být složitější (obzvláště v případě, pokud se instaluje do stávající kuchyňské linky)
- Varná deska a trouba fungují nezávisle na sobě (v případě poruchy stačí vyměnit pouze postižený kus)
Jak se dělí varná deska
Při výběru varné desky nebo sporáku je možné vybírat ze dvou základních možností.
1. Elektrická varná deska
Zdrojem energie je elektřina. Mezi elektrické varné desky patří:
klasické litinové plotýnky
sklokeramická deska (má skryté topné spirály)
indukční deska (funguje na principu elektromagnetického vlnění, proto nepálí)
2. Plynová varná deska
K ohřevu používá plyn, a to prostřednictvím přípojky na zemní plyn nebo propan-butanových lahví. Plynové plotýnky umožňují okamžitou a snadnou regulaci teploty.
V případě klasického sporáku je nejoblíbenějším modelem tzv. kombinovaný sporák. Ten disponuje plynovou varnou deskou, zatímco jeho trouba je elektrická.
Jak se dělí trouba
Také pro pečení a zapékání jídel lze vybírat mezi různými typy trouby.
1. Plynová trouba
V současnosti se od plynové trouby spíše ustupuje, ačkoliv někdo na ni stále nedá dopustit. Obecně má ale při pečení poněkud horší vlastnosti.
2. Elektrická trouba
Většinou má horní i dolní ohřev, kdy lze používat oba současně nebo pouze jeden z nich podle aktuální potřeby. Kromě klasické elektrické trouby existují rovněž další moderní podtypy:
horkovzdušná trouba (disponuje ventilátorem, který se stará o rovnoměrné šíření tepla)
parní trouba (umožňuje zdravé pečení v páře)
trouba s mikrovlnným ohřevem (ve zkratce se jedná o běžnou troubu a mikrovlnku 2 v 1)
Moderní trouby mají rovněž funkci samočištění. To znamená, že mají schopnost částečně nebo úplně odstranit zbytky jídla, tuku a dalších usazenin, které vznikají během pečení. Obvykle využívají čištění prostřednictvím páry, pyrolýzy (působení velmi vysokých teplot) nebo katalýzy (pohlcení nečistot do pórovitého povrchu).
Zdroje: goodhousekeeping.com, choice.com.au, rangemaster.co.uk, ao.com