Vitamín C je nezbytnou součástí naší stravy. Zdrojem vitamínu C však nejsou pouze citrusové plody. Jaké další potraviny mají vysoký obsah vitamínu C? Najdete jej i v potravinách, ve kterých byste to možná nečekali.
Při touze po svěží a zdravé pokožce, stejně jako husté a lesklé hřívě, sáhne mnoho z nás nejdříve po rozmanitých kosmetických přípravcích a doplňcích stravy. Ty nezřídka slibují takřka zázračné účinky. Přitom často stačí pouze změnit jídelníček a zahrnout do něj dostatek vitamínů a minerálů. Také ony totiž dokážou vykouzlit krásnější pleť a vlasy.
Vitamín A (retinol) získává tělo metabolickou přeměnou z provitaminu A. Tento vitamin je známý svými regeneračními vlastnostmi, kdy napomáhá nejenom rychlejšímu hojení, ale je prospěšný i v péči o pokožku s akné a jinými kožními chorobami. Má rovněž schopnost sjednocovat barevný odstín pleti a udržuje zdravou vlasovou pokožku.
Zdrojem vitaminu A jsou mléčné výrobky, játra, některé druhy ryb, mrkev, špenát, meloun, meruňka, petržel a další druhy ovoce a zeleniny.
Takzvaný B-komplex tvoří celkem 8 ve vodě rozpustných vitamínů (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), které jsou navzájem úzce provázané. Jsou účinné v boji proti akné, protože mimo jiné regulují produkci kožního mazu. Pokožka je při jejich dostatečném příjmu zářivější a vyhlazená bez tendence k tvorbě šupinek. Důležité jsou rovněž pro růst, přirozený lesk a hustotu vlasů.
Mezi potraviny, které jsou bohaté na vitamíny skupiny B, patří kvasnice, maso, mléčné výrobky, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy.
Mezi nezbytné vitamíny pro celkové zdraví člověka patří vitamín C (kyselina askorbová). Jedná se o antioxidant, který chrání buňky před oxidativním stresem. A neobjede se bez ani lidská pokožka. Chrání totiž pokožku před negativními účinky slunečního záření, je prevencí výskytu pigmentových skvrn, podporuje produkci kolagenu a pleť rozjasňuje. Může také zlepšit stav vlasové pokožky s lupy a eliminovat nadměrné vypadávání vlasů.
Vitamín C je snadné doplnit do jídelníčku, pokud do něj zahrneme dostatek ovoce a zeleniny.
Vitamín C je nezbytnou součástí naší stravy. Zdrojem vitamínu C však nejsou pouze citrusové plody. Jaké další potraviny mají vysoký obsah vitamínu C? Najdete jej i v potravinách, ve kterých byste to možná nečekali.
Vitamín D se již tradičně používá na akné, blahodárný efekt má i při léčbě atopického ekzému a psoriázy, protože celkově ovlivňuje zdraví pokožky. Důležitý je rovněž v péči o vlasy, jelikož vyživuje vlasový folikul a stimuluje růst nových vlasů.
Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření, které ale jeho potřebu většinou pokrýt nestačí. Proto by v jídelníčku neměly chybět ty potraviny, které ho obsahují ve významném množství. Jedná se především o tučné druhy ryb, hovězí játra, mléčné výrobky a vaječné žloutky.
Když se řekne vitamín, každý ví, o čem je řeč. A sice mluvíme o specifických mikro-živinách, které jsou účinné ve velmi malých množstvích, ovšem jejich příjem je nutný k dobrému zdraví, dokonce i k našemu přežití.
Vitamín E náleží mezi antioxidanty, kdy chrání pokožku před negativními vlivy vnějšího prostředí a oxidativním stresem. Přispívá ke sjednocení barevného tónu pleti a je známý protizánětlivými a regeneračními účinky.
Mezi potraviny s vysokým podílem vitamínu E náleží například pšeničné klíčky, rostlinné oleje, ořechy a semínka, avokádo, mango a některé druhy ryb (např. pstruh, losos).
Také selen patří mezi antioxidanty, které jsou důležité v boji proti tzv. volným radikálům. Tento prvek přispívá k pružnosti pleti a podporuje hojení a léčbu různých kožních chorob. V neposlední řadě stimuluje růst vlasů a ve formě sulfid selenu pozitivně působí na vlasovou pokožku, tudíž se s oblibou používá i v šamponech proti lupům.
Významné množství selenu mají především para ořechy. Obsažen je mimo jiné v hovězím mase, rybách, vejcích, ovesných vločkách, špenátu, fazolích a slunečnicových semínkách.
Zinek je stopový prvek, který se podílí na udržení zdravé pokožky. Působí jako účinný antioxidant, podporuje stabilitu buněčných stěn a chrání pokožku před poškozením. Při jeho deficitu se pokožka hůře hojí, je náchylnější k podráždění a výskytu akné či ekzému. Snižuje se také kvalita vlasů, které mohou nadměrně vypadávat.
Bohatým zdrojem zinku je červené maso a vnitřnosti, vaječné žloutky, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka.
Zinek potřebuje každá tkáň našeho těla. Nedostatek zinku poznáte na pleti, vlasech i náladě. Jaké jsou další projevy nedostatku zinku? Které potraviny zařadit do jídelníčku?
Železo představuje základní složku hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. Ty se starají o transport kyslíku do plic, stejně jako do všech tělesných tkání. K příznakům nedostatku železa patří suchá, bledá a celkově povadlá pleť, vlasy bývají oslabené a mají větší tendencí k vypadávání.
Obohatit jídelníček o potraviny s vysokým obsahem železa by měly zejména vegetariáni a ženy se silnou menstruací. Kromě červeného masa jsou výtečným zdrojem železa luštěniny a listové druhy zeleniny.
Železo je minerál, který plní několik důležitých funkcí. Jeho hlavní funkcí je transportovat kyslík v těle jako součást červených krvinek. Jedná se o esenciální živinu, což znamená, že ji musíte získat z jídla.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, webmd.com, nutrafol.com, mydcsi.com
Od: Jitka Kučová, 16.11.2022