Voňavé pečené brambory plné úžasných bylinek. Jsou skvělou přílohou k masu nebo jako chuťovka. Hodí se k česnekovým dipům nebo s tatarskou omáčkou.
Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti a všestrannosti. Jsou vynikající přílohou, ale snadno z nich vytvoříte i samostatný chod, za který se nebudete muset stydět. Pečené brambory s krásně křupavou slupkou a nadýchaným měkkým vnitřkem jsou zkrátka nepřekonatelné. Prozradíme, jak je správně připravit.
Není jedno, jaké brambory použijete. Možná jste si už všimli, že jsou v obchodech brambory označené písmeny A, B nebo C. A právě toto písmeno udává, o jaký varný typ brambor se jedná, potažmo k jaké úpravě jsou nejvhodnější.
Brambory varného typu A jsou pevné a mají nízký obsah škrobu. Nerozpadají se, a proto jsou oblíbené zejména pro přípravu bramborového salátu. Dobře se hodí ale i pro pečení.
Jedná se o univerzální brambory, které jsou relativně pevné a zároveň mírně moučnaté. Jsou vynikající jako přílohové, bez obav je můžete použít i pro pečení v troubě.
Tyto brambory mají nejvíce škrobu, jsou proto výrazně moučnaté a mají tendenci se rozpadat. Křupavé pečené brambory z varného typu C neuděláte, skvěle se hodí spíše na knedlíky či noky.
Příprava lahodných pečených brambor není žádná věda. Přesto je důležité dodržet několik základních pravidel:
k pečení používejte pouze brambory varného typu A, případně B
pekáč vyložte pečicím papírem, brambory se nebudou připékat
buďte opatrní s použitím alobalu, zadržuje vlhkost, a proto brání vzniku křupavé kůrky (pokud ho chcete použít, nezapomeňte brambory 10 až 15 minut před koncem pečení odkrýt)
vybírejte stejně velké brambory nebo je krájejte na podobně velké kusy, aby byly všechny propečené akorát
větší brambory rozkrájejte na plátky, měsíčky či kostky, ty malé můžete péct vcelku
jestliže potřebuje péct větší brambory, propíchejte je opatrně vidličkou
ideální teplota trouby pro přípravu pečených brambory je 200 až 220 °C
nejchutnější jsou brambory, pokud se servírují čerstvě upečené
pokud si nejste jistí obsahem škrobu, můžete před pečením brambory nejdříve namočit do studené vody, před pečením je důkladně osušte utěrkou
Voňavé pečené brambory plné úžasných bylinek. Jsou skvělou přílohou k masu nebo jako chuťovka. Hodí se k česnekovým dipům nebo s tatarskou omáčkou.
Brambory je třeba osolit. Nebojte se použít hrubozrnnou sůl, její chuť lépe vynikne. Pečené brambory snesou poměrně hodně soli, nemusíte jí proto šetřit. Vyzkoušet můžete také pečené brambory s mořskou nebo himalájskou solí.
Ze zelených bylinek se na pečené brambory hodí především rozmarýn a tymián, z koření pak drcený nebo celý kmín, stejně jako koriandr či římský kmín. Krásnou barvou jim propůjčí červená paprika. A pokud patříte k milovníkům ostřejších chutí, můžete nahradit sladkou papriku chilli kořením.
Jestliže tvoří pečené brambory samostatný chod, nezapomeňte k nim připravit také dip. Jako základ můžete použít zakysanou smetanu, která se s pečenými bramborami úžasně doplňuje. Dochutit ji můžete třeba kousky opečené slaniny, čerstvou pažitkou, strouhaným čedarem nebo česnekem. Odlehčený dip vytvoříte, pokud použijete místo zakysané smetany nízkotučný tvaroh, případně řecký jogurt.
Zdroje: delish.com, loveandlemons.com, cookieandkate.com, thepioneerwoman.com, myrecipes.com, allrecipes.com
Od: Jitka Kučová, 13.12.2022