Jak prodloužit životnost potravin: tajemství správné organizace v lednici
Šoupnete nákup bezmyšlenkovitě do lednice? Pak v ní budete mít brzy asi pořádný chaos a zároveň zbytečně snížíte životnost potravin. Při správném skladování si naopak uchovají cenné živiny, chuť, vůni, a navíc vydrží déle čerstvé. Ve výsledku si proto lépe pochutnáte a zároveň ušetříte.
Organizace potravin v lednici
Každou lednici tvoří několik polic a přihrádek. V jednotlivých oddílech panuje odlišná teplota, a proto není jedno, kam jednotlivé potraviny uložíte. Obecně jsou nejteplejším místem dvířka, zatímco nejvíce chladno je ve spodní části lednice.
Horní a prostřední police
Sem patří potraviny, které je třeba rychle spotřebovat. Jsou to hlavně hotová jídla nebo ty druhy moučníků, které se uchovávají v chladu. Kromě nich je zde místo rovněž pro mléčné výrobky, uzeniny a potraviny s krátkou trvanlivostí.
Spodní police
V nejspodnější polici se skladuje čerstvé maso včetně ryb. A protože by zároveň neměly přijít do styku s ostatními potraviny, ty ukládejte jinam. Čerstvé maso a ryby nezapomeňte dát do uzavíratelné potravinové krabičky nebo mísy s víkem.
Přihrádka na zeleninu
Již samotný název napovídá, že sem patří zelenina, případně ovoce, které se může uchovávat v lednici (například borůvky, hroznové víno). Přihrádka na zeleninu se nachází ve spodní části lednice. Někdy tento oddíl tvoří více šuplíků, které umožňují přehlednější organizaci.
Prostor ve dvířkách
Rozhodně sem nepatří druhy potravin, které jsou vysoce citlivé na výkyvy teplot. Zabydlí se zde zejména nápoje (džusy, minerálky apod.), a to ve spodní části dvířek. Bez obav zde můžete skladovat také různé pochutiny (kečup, hořčice, marmeláda). V nejvyšší přihrádce dvířek se skladuje máslo, případně i vejce.
Jednoduché triky, které prodlouží trvanlivost potravinVadí vám plýtvání potravinami a je vám líto, že občas mnohé z nich nestačíte zavčas zkonzumovat a musíte je nakonec vyhodit? Pak vyzkoušejte některý z jednoduchých způsobů, jak jejich trvanlivost prodloužit. Bude tak mnohem větší šance, že je zvládnete zpracovat ještě před tím, než se zbytečně zkazí.
Celý článek
Další pravidla pro skladování potravin v lednici
Nepřeplňujte zbytečně ledničku, zvýší se tím i spotřeba energie.
Snažte se nechat mezi jednotlivými potravinami alespoň malý prostor kvůli volnému proudění vzduchu.
Hotové jídlo skladujte ve vzduchotěsných nádobách a do ledničky je ukládejte nejpozději do 2 hodin po uvaření kvůli riziku množení bakterií.
Hlídejte si datum spotřeby. Pokud se blíží ke konci, dejte potravinu více na oči, abyste ji zavčas spotřebovali. Nové zásoby patří naopak dozadu.
Teplota v lednici by se měla pohybovat optimálně v rozmezí 0 až 8 °C. Teplota okolo 5 °C je tedy tak akorát.
Alespoň 1 x za čtvrtletí si zaslouží každá lednice důkladný úklid a vyčištění všech vnitřních ploch.
Ačkoliv dává mnoho domácností mléko do dvířek lednice, déle čerstvé vydrží, pokud bude uloženo v polici s ostatními mléčnými výrobky.
Co nepatří do lednice vůbec
Některé potraviny nejsou vůbec vhodné ke skladování v lednici. Z ovoce a zeleniny to jsou zejména banány, citrusy, rajčata, cibule, česnek a brambory. O chuť a aroma by v lednici přišly také bylinky, koření, káva a čaj.
Zdroje: realsimple.com, highspeedtraining.co.uk, lifestorage.com, eatright.org
Od: Jitka Kučová, 13.1.2023