1. Skladování v lednici
Uchovávání některých potravin v lednici výrazně prodlouží jejich trvanlivost a zabrání předčasnému zkažení. Do lednice patří především čerstvé mléko a ostatní mléčné výrobky, již otevřené džusy, konzervy a džemy, stejně jako vejce či hroznové víno.
V lednici lze jednoduše skladovat také hotové jídlo, to by se mělo spotřebovat ideálně do 2 dnů.
Ale pozor, existují i takové potraviny, které do lednice nepatří. Nejenže by ztratily svou původní chuť, aroma a strukturu, ale mohly by se dokonce začít kazit ještě rychleji! Jsou to například banány, citrusové plody, brambory, cibule, česnek a rajčata.
2. Skladování v mrazáku
Ještě mnohem déle než v lednici, vydrží potraviny v mrazáku. V něm je totiž výrazně nižší teplota, obvykle okolo mínus 18 °C. Nejčastěji se v mrazáku skladují různé druhy masa a ryby, nízké teploty prodlouží trvanlivost i vybraným druhům zeleniny a ovoce. Bez obav lze zamrazit například mrkev, petržel, hrášek, kukuřici, květák či brokolici, z ovoce pak především jahody, maliny a borůvky.
V mrazáku je možné uchovávat rovněž vývar, máslo nebo tvrdý sýr (ten doporučujeme předem nastrouhat).
Do mrazáku naopak nepatří mléko a smetana, stejně jako zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody, jedná se například o okurky, rajčata či melouny. V mrazáku by se určitě neměly skladovat vařené brambory, těstoviny a rýže.
3. Zavařování
Pokud máte větší množství zeleniny, ovoce, hub nebo třeba i masa, můžete je zavařit. Není ani nutné mít speciální zavařovací hrnec, existuje totiž spousta návodů, jak zavařovat jednoduše třeba v troubě nebo obyčejném kuchyňském hrnci.
Zavařování je ideální způsob, jak najednou zpracovat větší množství potravin. Zavařeniny by měly při skladování na chladném a temném místě bez problémů vydržet chutné po celý rok.
Zavařené vepřové maso je oblíbeným jídlem při cestování na dovolenou. Protože se stalo oblíbenou pochoutkou pro moje děti, tak si maso raději zavařuji sama než kupovat v obchodě. Přece jen člověk ví, co za maso si zavařuje a výsledek nikdy nezklame. Jeho příprava je jednoduchá jen časově delší.
4. Sušení
Máte nadúrodu ze zahrádky a nestíháte ji zpracovat? Zejména ovoce, ale i vybrané druhy zeleniny, stejně jako houby či bylinky můžete nasušit. Sušení usnadní sušička ovoce, ale sušit se dá i při nížších teplotách v troubě nebo na sítech volně na vzduchu.
Po nasušení je třeba dbát na správné skladování, zejména pak působení vlhkosti, které by snížila trvanlivost. Pokud ale budou sušené potraviny uchovávány v suchu a temnu v nádobě se vzduchotěsným víkem, vydrží bez problémů mnoho měsíců.
Leží vám doma přebytek banánů a vy opravdu nevíte, co s nimi? Jestliže už se vám přejedl mug cake z banánu, koktejl, krtkův dort či jiné pochoutky, můžete si doma vyzkoušet banány usušit. K výrobě sušených banánů není nutné vlastnit sušičku na ovoce, jak si mnozí z vás jistě myslí. Vystačíte si i s klasickou troubou. Domácí sušené banány můžete připravovat několika způsoby. Co se týká cukru, tento není třeba na banány přidávat, pokud jsou banány opravdu dostatečně zralé. Chuť kupovaných sušen…
5. Vakuování
Dalším oblíbeným způsobem, jak prodloužit trvanlivost potravin, je vakuování. Velkou výhodou je, že vakuovat se dá skoro vše: maso a ryby, ovoce, zeleninu, bylinky, koření, ořechy, stejně jako již hotová jídla.
Čerstvost vakuovaných potravin se prodlouží až o několik týdnů, přičemž nedochází k nežádoucí ztrátě chuťových vlastností. Potraviny stačí vložit do speciálního sáčku nebo dózy. Vakuovačkou se poté vysaje vzduch, v případě sáčku jej přístroj rovněž pevně zataví. Celý proces je velice rychlý a prakticky bez námahy.