Léto je nenávratně pryč a začínají sychravé a studené podzimní rána. Nejvíce je ohrožena imunita našich dětí, které tráví více než polovinu dne ve školách a školkách a setkávají se s různými viry a bakteriemi.
Pojďme se podívat na přírodní receptury a plody či kořeny rostlin, které pomáhají posílit imunitu a obranyschopnost nejen našich dětí. Vyzkoušejte chutné recepty pro děti a připravte jim zdravé mlsání.
Rakytníkové plody jsou velmi zdravé a jejich zbarvení je obvykle do oranžova. Plody rakytníku obsahují vitamín C, vitamín D, vitamíny B – B1, B2, B6, B3,B9, sacharidy (dle jejich obsahu je pak chuť sladší či trpčí) a karotenoidy, které ovlivňují zabarvení plodu.
Dětem nemusí vždy chutnat a proto je potřeba připravit plody rakytníku tak, aby neměly vůbec pocit, že jedí něco nedobrého. Připravte z nich třeba sladkou a výbornou marmeládu, kterou děti milují, a když ji namažete na výborné domácí koblížky, budou se olizovat až za ušima a vy budete přirozeně posilovat jejich imunitu.
Pro přípravu marmelády budete potřebovat 1kg bobulí rakytníku, 2 -3 lžičky kyseliny citronové, 1 ks želírovacího prostředku na ztuhnutí.
Postup je jednoduchý, nejprve plody rakytníku podusíte do úplného změknutí a propasírujete přes síto. Vzniklou směs znovu zahřejete, přidáte ostatní ingredience (želírovací prostředek a kyselinu citronovou a cukr) a po rozpuštění necháte ještě cca 5 min. vařit. Odstavíte, a buď si můžete marmeládu ještě dochutit, nebo nalévat do sklenic.
Aloe nemusíme dlouze představovat, tato rostlina je známá svými jedinečnými účinky na lidský organismus. Využít ji můžeme při detoxikaci organismu, při léčbě kožních chorob a problémů, jako je např. akné, dále je vhodná při léčbě různých odřenin a popálenin. Její využití je opravdu široké a především je nutné zmínit, že velmi pozitivně působí na imunitu a obranyschopnost dětí i dospělých.
Jak tuto rostlinku připravit pro děti? V lékárnách najdete vhodné doplňky stravy pro děti s Aloe, ale pokud chcete něco z vlastní kuchyně, pak vyzkoušejte med z Aloe Vera. Budete potřebovat cca 4 listy z této rostliny a ideální je kvalitní včelí med. (zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera)
Kurkuma dlouhá - nebo ji také můžete znát pod názvem indický šafrán - je známé koření žluté zářivé barvy. Kdo by řekl, že je známé i svou spoustou léčivých účinků jako jsou např. antioxidační a antibakteriální účinky, pozitivně účinkuje i při nachlazení a rýmě a působí jako prevence.
Děti jistě toto koření neodmítnou už jen kvůli jeho barvě. Přidejte trochu do těsta na palačinky a připravte dětem barevné palačinky, které budou milovat, nebo ho přimíchejte do pomazánky a vytvořte dětem snídani, která jim žlutou barvou rozzáří jejich den.
Přidat toto koření můžete téměř do čehokoliv i do mléka s medem, rýže či těstovin. Je to jen na vaší fantazii a děti vám s obarvováním určitě rády pomohou. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkuma)
Tip na recept: vyzkoušejte báječné kuře biryani s kurkumou a posilujte imunitu celé rodiny dobrým obědem.
Třapatka nachová je bylina, u které se využívá ke zpracování hlavně kořen. Ten se zpracuje a tinktura z této rostliny se používá především pro posílení imunity a také jako prevence proti nachlazení nebo zánětu močových cest. Pro děti ovšem tinktura vhodná není. Krom jiného se vyrábí i z alkoholu, a proto doporučujeme dětem raději uvařit čaj.
Vylouhovat můžete listy, nať nebo kořen, ale v případě, že se jedná o čaj, je vždy nutné použít a mít k dispozici čerstvou rostlinku, nikoliv sušenou.
Čaj je vhodné podávat nejdéle 6-8 týdnů, ne více. Nechceme přece děti předávkovat látkami obsaženými v rostlině. Zároveň čím déle čaj budeme pít, tím více si na jeho látky organismus zvykne a přestanou mít léčebné účinky.
Od: Marie, 11.10.2019