Zelený poklad z vlhkých listnatých lesů se těší nebývalé popularitě. Stále více lidí vyráží v brzkém jaru na sběr voňavých zelených lístků a domů si odnáší bohatou úrodu. Pokud si lámete hlavu, jak medvědí česnek zpracovat, můžete se inspirovat následujícími recepty. Prozradíme i to, čím je tato bylinka prospěšná zdraví.
Máslo s medvědím česnekem
Budete potřebovat 250 g másla, 1 lžičku mořské soli a 50 g nasekaných listů medvědího česneku.
V míse smíchejte změklé máslo společně se solí a medvědím česnekem. Poté máslo zabalte do potravinářské fólie tak, aby vznikl váleček. Dejte ho na několik hodin utuhnout do lednice a před servírováním jednoduše nakrájejte na plátky.
Máslo s medvědím česnekem můžete i zamrazit, v mrazáku vydrží až 3 měsíce. Výtečně dochutí například grilované pochoutky, ale hodí se i na pečenou rybu či do těstovin.
Pesto z medvědího česneku a lískových oříšků
Připravte si 350 g listů medvědího česneku, 100 g lískových ořechů, 100 g tvrdého ovčího sýra a 150 ml extra panenského olivového oleje + trošku na zalití, sůl a pepř dle chuti.
Lískové ořechy opražte nasucho na pánvi, stačí 3 až 4 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se nepřipalovaly. Ořechy přesypte na čistou utěrku, přehněte ji přes ně a protřete, slupka se sama krásně uvolní.
Listy medvědího česneku opláchněte a nahrubo rozmixujte. Přidejte k nim opražené lískové ořechy zbavené slupky a znovu mixujte. Po chvíli přidejte také nastrouhaný sýr a olivový olej. Naposledy promixujte. Pokud by bylo pesto příliš husté, můžete přilít trochu oleje.
Na závěr pesto osolte a dle chuti můžete i opepřit. Hotové pesto přendejte do čisté sklenice a na závěr zakápněte olivovým olejem, aby vytvořil tenkou horní vrstvu. V lednici vydrží pesto zhruba 2 týdny. Skvěle se hodí do špaget a jiných těstovin, ale dochutí i sendviče či grilované maso.
Medvědí česnek naložený v oleji
Nachystejte si 100 g čerstvých listů medvědího česneku a 200 g kvalitního olivového nebo slunečnicového oleje.
Listy vložte do hrnce a zalijte právě vroucí vodou. Vyčkejte pouhých 15 sekund a ihned poté je propláchněte pod proudem studené vody, aby se rychle zchladily. Listy nechte okapat, případně je můžete ještě dosušit čistou utěrkou.
Do vysokorychlostního mixéru dejte medvědí česnek i olej a důkladně vše rozmixujte. Poté česnekový olej přelijte přes jemné sítko nebo bavlněnou látku do nádoby z tmavého skla. Olej z medvědího česneku vydrží zhruba 2 týdny v lednici, zamražený pak až 6 měsíců. Hodí se zejména do salátů a omáček, vynikající je i na rozpečené bagetce.
Co ještě vyrobit z medvědího česneku
Oživení bramborové kaše či šťouchaných brambor
Jarní polévka s medvědím česnekem a opečenými krutony
V březnu a dubnu míří do lesů mnoho lidí nejenom proto, aby se pokochali probouzející se přírodou, ale také kvůli tomu, aby si natrhali náruč čerstvých zelených listů medvědího česneku. S ním se dá totiž v kuchyni doslova kouzlit. Skvěle chutná, oživí rozličné druhy jídel, a navíc se pyšní i léčivými vlastnostmi.
Medvědí česnek působí jako antioxidant, kdy dokáže neutralizovat aktivitu volných radikálů. Může se pochlubit antibakteriálními vlastnostmi a přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku, stejně jako vysoké hladiny cholesterolu v krvi.
Je nutričně bohatý, najdeme v něm mimo jiné vitamíny A a C, dále železo, vápník, fosfor, sodík a měď. Pozitivně působí na celý kardiovaskulární systém a je prevencí některých civilizačních chorob, mimo jiné cévní mozkové příhody neboli lidově mrtvice. Uleví i při žaludečních nevolnostech, a dokonce může zmírnit alergické projevy.