Na kompost nebo do kuchyně? Dejte šanci zeleným rajčatům
První mrazíky se mohou objevit náhle a během okamžiku poničit poslední úrodu rajčat na zahrádce. Co ale s ještě nedozrálými zelenými rajčaty? Prozradíme, jak s nimi šikovně naložit.
Jak nechat dozrát zelená rajčata
S nastupujícím podzimem ztrácí sluníčko sílu a poslední rajčata dozrávají jen velmi pozvolna. Pokud jste je museli sklidit kvůli počasí stále ještě zelená, nechte je jednoduše dozrát. K tomu nepotřebují sluneční světlo, ale především teplo.
Nedozrálá rajčata trhejte i se stopkou a nemyjte je. Poté je uložte do bedýnky vystlané slámou nebo do kartonové krabice, a to v jediné vrstvě. Alternativně je můžete umístit na okenní parapet. Jednotlivé plody by se ideálně neměly dotýkat. Pro urychlení procesu zrání k nim přidejte zralý banán či jablko.
Nejlépe budu dozrávat při pokojové teplotě přibližně v rozmezí 20 až 22 °C. Pravidelně rajčata kontrolujte, zralá odeberte k přímé spotřebě, špatná okamžitě vyhazujte.
Zelená rajčata a toxicita
Dát nezralým rajčatům zelenou nebo je do kuchyně raději vůbec nepouštět? Zelená rajčata obsahují solanin a tomatin, což jsou toxické látky, které činí ještě nezralé plody mírně jedovatými. Navíc se ani neodbourávají tepelnou úpravou. V červených rajčatech jsou tyto látky zastoupeny v podstatně nižší až zanedbatelné míře.
Solanin a tomatin způsobují zažívací potíže, dušnost, ospalost a v krajním případě až bezvědomí. Tyto nežádoucí účinky ale mohou nastat až tehdy, pokud se požije značné množství zelených rajčat. V rozumné míře se jich tudíž obávat nemusíte. Stále však platí, že zelená rajčata rozhodně nepatří na dětský talíř a opatrní by měli být i lidé s citlivým gastrointestinálním traktem.
Pikantní salsa se zelených rajčat
Budete potřebovat 900 g zelených rajčat, 4 chilli papričky, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku soli, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, ½ lžičky citronové kůry, ¼ lžičky mletého kmínu a 3 lžíce vody.
Rajčata nasekejte nahrubo, cibuli pokrájejte. Do hrnce nalijte vodu a přidejte všechny ingredience kromě citronové kůry, citronové šťávy a cukru. Přikryjte poklicí a 10 minut za občasném míchání povařte. Poté přidejte citronovou kůru a šťávu, stejně jako cukr. Nechte dalších 5 minut vařit. V případě potřeby dochuťte a na závěr rozmixujte do požadované konzistence.
Nemusí to být jen kečup: Jak zpracovat úrodu rajčatS blížícím se podzimem nastal nejvyšší čas otrhat poslední rajčatovou nadílku, která ještě zdobí keříky. Po sklizni ale nevydrží rajčata v perfektní kondici příliš dlouho. Jestliže je nestihnete sníst všechny, můžete je nasušit, proměnit v lahodnou omáčku nebo dokonce džem.
Celý článek
Pečená zelená rajčata
Budete potřebovat 800 g malých zelených rajčat, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku koriandru, ½ lžičky sušeného mletého česneku, ½ lžičky tymiánu, ¼ lžičky černého pepře.
Ve velké míse rajčata promíchejte společně s kořením a olejem. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 220 °C pečte zhruba 45 minut až 1 hodinu. Můžete je podávat jako přílohu nebo využít třeba do omáčky na těstoviny.
Kečup ze zelených rajčat
Připravte si 2,7 kg zelených rajčat, 4 velké cibule, 2 šálky bílého octa, 1 šálek medu, 1 lžíci hořčičného prášku, 1 a ½ lžičky černého pepře, 1 lžičku worcesterské omáčky a sůl dle chuti.
Zelená rajčata a cibuli pokrájejte. Vložte je do hrnce společně s kořením a worcesterskou omáčkou. Zalijte octem a za občasného míchání vařte na mírně plamenu asi 4 hodiny. Poté opatrně rozmixujte a propasírujte. Směs vraťte do hrnce, přidejte med, případně dosolte. Oheň stáhněte na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
Zelený kečup plňte do sklenic, nahoře ponechte zhruba 1 cm místa, zavíčkujte. Pro pozdější využití můžete zavařit, a to po dobu 20 minut při teplotě 80 °C.
Zdroje: farmersalmanac.com, grow-here.com, oddbox.co.ukthedailydish.us, thespruceeats.com
Od: Jitka Kučová, 27.9.2023