V našich domovech se nachází hned několik míst na skladování potravin. Jde o místo, kde je sucho (spíž, potravinová skříň), chladno (sklep); nebo chlazenou a mrazicí zónu (lednice a mrazák). Každé z těchto míst má svá specifika a je vhodné ke skladování určitého druhu potravin. Nyní si tyto zóny rozdělíme a řekneme si, co v nich můžeme uchovávat.
Skříň / Spíž
- Čaje, káva, mouka, obiloviny, těstoviny, rýže, cereálie, koření, konzervy, luštěniny, olej, ocet, čokoláda, pečivo, apod.
U pečiva myslete na to, v čem ho skladujete. Mikrotenové sáčky zkrátí dobu trvanlivosti, navíc podpoří i vznik plísně. Proto volte raději prodyšné obaly – utěrku. Nikdy neskladujte aromatické věci vedle sebe, aby od sebe nechytly nepříjemný zápach.
Sklep
- Ovoce, zelenina, brambory, balené nápoje
Ve sklepě by měla být co nejvíce stálá teplota, aby se zamezilo množení mikroorganismů na potravinách – k tomu dochází při kondenzaci vzduchu, k němuž dochází při výkyvech teplot.
Lednice
- Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, uzeniny, dochucovadla a nedojedené pokrmy.
Pokud do lednice dáváte i ovoce se zeleninou, myslete na to, že ne každý druh se do ní hodí. Například rajčata, okurky či citrusy je lepší skladovat mimo lednici.
Mrazák
- Mražené ovoce, zelenina; maso, zmrzlina, apod.
Při mražení nezapomeňte na potraviny napsat datum, kdy jste jídlo zamrazili, abyste jej stihli zkonzumovat. Snažte se nepřesahovat více než jeden rok.