Stejně kalorií jako čokoládová sušenka. Je sušené ovoce zdravé?

Sušené ovoce má dlouhou trvanlivost a obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Avšak od konzumace sušeného ovoce vás budou mnozí odrazovat, protože obsahuje velké množství cukru a je kalorickou bombou. Jaká je pravda o sušeném ovoci a jak bychom jej měli zařadit do jídelníčku?

Sušené ovoce plné energie

Sušené ovoce je skvělou lahůdkou, kterou si jistě rádi zabalíte na cesty s pocitem, že jste udělali něco pro zdraví a štíhlou linii. Na první pohled se může zdát, že je sušené ovoce lepší varianta než čokoládová tyčinka, přesto byste se měli mít na pozoru.

V sušeném ovoci je koncentrovaná velká dávka cukru a pokud sníte 100 g čerstvého ovoce a 100 g sušeného ovoce, zaplavíte v druhém případě tělo fruktózou mnohem více. Sušené ovoce znamená tří až čtyřikrát vyšší příjem cukru než v podobě čerstvého ovoce ve stejné gramáži. Tělo bude reagovat na cukr, nevyhnete se přibírání na váze ani vyššímu riziku srdečních chorob.

Zvýšený příjem fruktózy

Ovoce je bohaté na glukózu a fruktózu. Ty se v těle chovají stejně jako cukr. Nespotřebovaná energie se ukládá do tukových zásob. Zvýšený příjem fruktózy může ohrozit játra a přispívá k nárůstu nebezpečného viscerální tuku. Také se podílí na vzniku cukrovky. Proto je důležité hlídat množství sušeného ovoce v jídelníčku, to ale neznamená, že by v něm sušené ovoce nemělo být.

Sušené ovoce plné vitamínů

V sušeném ovoci zůstává zachováno velké množství vitamínů a minerálů. Oproti čerstvému ovoci však výrazně klesá obsah vitamínu C. Sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny a je bohaté na antioxidanty. Jeho výhodou je, že má dlouhou trvanlivost, můžete jej mít nachystáno na měsíce, kdy chybí čerstvé ovoce a má minimální objem. Snadno se s ním cestuje a snadno jej uskladníte i ve větším množství.

Jak se vyrábí sušené ovoce

Postupy pro sušení ovoce jsou známé už po tisíce let. Sušení je jednou z nejstarších známých způsobů konzervace. V sušeném ovoci je obsah vody snížen na 15 nebo maximálně 20 %. Sušené ovoce si můžete připravit doma buď sušením na slunci, pečením v troubě nebo v sušičkách na ovoce. Sušením se v ovoci zamezí růstu plísní, bakterií a kvasinek.

Jak vybírat sušené ovoce

Sušené ovoce si připravujte doma nebo jej vybírejte v bio kvalitě. Vždy kontrolujte množství přidaného cukru. Doma si snadno vyrobíte křížaly, sušené švestky i meruňky. Určitě mějte doma i sušené datle a vyzkoušejte je v receptech na zdravé pečení. Kupované sušené ovoce obsahuje konzervanty a siřičitany, proto je důležité kontrolovat složení.

Doma připravujte jen zdravé a pevné ovoce a hotové sušené ovoce rozdělte a skladujte po menších porcích v čistých a dobře uzavřených nádobách. Sušené ovoce by mělo být během roku skladované na tmavém místě.

Kolik sušeného ovoce zařadit do jídelníčku

Nemusíte se sušenému ovoci vyhýbat, jen je třeba mít na paměti jeho vysokou energetickou hodnotu a vysoké množství cukru. Praktickým řešením je, si připravit denní porci sušeného ovoce zvlášť. Dospělá osoba by neměla mít v jídelníčku více než 30 g na den. Sušené ovoce je vhodné kombinovat s potravinou bohatou na bílkoviny. Promíchejte sušené ovoce s tvarohem, jogurtem, skyrem nebo kefírem.

Sušené ovoce je skvělé při sportu, když potřebujete rychle doplňovat energii. Společně s vyšším příjmem vlákniny ze sušeného ovoce je třeba navýšit i objem tekutin.

Výhody a nevýhody sušeného ovoce:

Zdroje: HealthLine.com, Harvard.edu, WebMD.com, BBCgoodFood.com, PharmEasy.in

Od: Iva V, 17.4.2025