Jak začít s domácím sušením potravin
Výslednou chuť, obsah živin a trvanlivost ovlivňuje kvalita procesu sušení. Základ úspěchu spočívá v dodržení následujících 3 faktorů:
- nižší teplota (podle druhu potravin přibližně 35 až 70 °C)
nízká vlhkost prostředí
dobrá cirkulace vzduchu
Nejjednodušší je sušení v elektrické sušičce ovoce, ale zajímavých výsledků lze dosáhnout také sušením přímo na slunci, volně na vzduchu ve venkovním či domácím prostředí, případně v troubě.
A aby nasušené potraviny dlouho vydržely, je třeba dbát i na správné skladování. Nejvhodnějším způsobem je uložení do pevně uzavíratelných dóz (např. sklenic se šroubovacím víkem). Ty se poté skladují na suchém, temném a chladném místě.
Jak na sušení ovoce
k sušení se hodí pouze čerstvé a zcela zdravé ovoce
pro rovnoměrné sušení je důležité krájet ovoce na stejně velké plátky či kousky
vodnatější ovoce (typicky např. meloun) lze nakrájet na větší kusy, protože během sušení ztratí značnou část objemu
zhnědnutí ovoce lze předejít, pokud se před sušením na několik minut ponoří do vody s citronovou šťávou (stačí poměr 1 : 5)
správně usušené ovoce by mělo zůstat pružné bez tendence se lámat
některé druhy ovoce (např. jablka, hrušky) je možné sušit i se slupkou, je však třeba počítat s delším časem sušení
ovoce se suší nejčastěji při teplotě v rozmezí 50 až 55 °C, doba sušení závisí na množství obsažené vody
Leží vám doma přebytek banánů a vy opravdu nevíte, co s nimi? Jestliže už se vám přejedl mug cake z banánu, koktejl, krtkův dort či jiné pochoutky, můžete si doma vyzkoušet banány usušit. K výrobě sušených banánů není nutné vlastnit sušičku na ovoce, jak si mnozí z vás jistě myslí. Vystačíte si i s klasickou troubou. Domácí sušené banány můžete připravovat několika způsoby. Co se týká cukru, tento není třeba na banány přidávat, pokud jsou banány opravdu dostatečně zralé. Chuť kupovaných sušen…
Jak na sušení zeleniny
správě usušená zelenina by měla být křehká a křupavá
k sušení jsou vhodné pouze čerstvé a zcela zdravé kousky zeleniny
rajčata není třeba před sušením loupat, slupka musí být ale čistá
u některých druhů zeleniny se doporučuje před sušením blanšírování (krátké povaření ve vodě nebo páře s následným prudkých ochlazením v ledové vodě), což prodlouží trvanlivost a zkrátí dobu sušení
kořenová zelenina (mrkev, petržel apod.) se suší oloupaná
většina druhů zeleniny se suší při teplotě okolo 50 °C
Chipsy z červené řepy jsou zdravou a chutnou nahrážkou za klasické chipsy. Jejich příprava je časově náročnější, ale výsledek je výborný. Dokonce je milují i děti, které by normálně červenou řepu nesnědly.
Jak na sušení bylinek
k sušení jsou vhodné pouze zdravé bylinky, které byly nasbírány mimo znečištěná místa (průmyslová zóna, skládka apod.)
sušit lze celou nať, listy, poupata, květy, stejně jako kořeny léčivých rostlin
před sušením je vhodné bylinky rozložit na tác a odstranit případný živý hmyz
správně nasušené bylinky jsou křehké a mají tendenci se drolit, nesmí být ale zčernalé
nádoba na skladování by měla být ideálně neprůhledná (např. tmavě zbarvené sklo)
obvyklá teplota pro sušení léčivých rostlin se pohybuje v rozmezí 35 až 40 °C, nejnáchylnější jsou květy a poupata
výjimku představují kořeny, u kterých může být teplota vyšší, a to až 70 °C
Jak na sušení hub
k sušení jsou vhodné pouze zdravé a pečlivě očištěné houby
houby se před sušením doporučuje nakrájet na plátky silné 3 až 5 mm
obvyklá teplota pro sušení hub se pohybuje v rozmezí 40 až 50 °C
proces sušení hub v sušičce trvá zhruba od 5 do 8 hodin
správně usušené houby jsou křehké a křupavé
Jak na sušení masa
k sušení se hodí zejména hovězí a drůbeží maso, sušit lze i zvěřinu a ryby
maso určené k sušení by mělo být vždy libové (tučné části je třeba odstranit)
správně usušené maso by mělo být zcela suché a při ohnutí by mělo mít tendenci prasknout
maso se krájí po vláknech, a to na proužky či plátky, jejichž tloušťka by měla být maximálně 5 mm
před sušení se doporučuje maso okořenit nebo naložit na několik hodin do marinády (vhodným kořením je např. česnek, grilovací koření, chilli)
maso se suší obvykle 30 až 60 minut na teplotu okolo 70 °C, poté se teplota sníží na zhruba 50 °C
Sušené maso je velmi oblíbenou pochoutkou. Je to ideální svačinka na cesty, kde se zrovna nedá nic připravit a navíc je vhodná jak pro low carb stravování, tak i pro bezlepkové a nebo jen tak na mlsání.
Zdroje: planetnatural.com, eatingwell.com, partselect.com, extension.umn.edu