Paella se šafránem a kuřetem
- Přidat foto
-
Reklama
Paella je španělské národní jídlo, je velmi rozšířené a oblíbené po celé zemi. Slovo paella znamená ve španělštině pánev a od toho se odvodil název i samotného pokrmu. Paella je rýžový pokrm se zeleninou, mořskými plody nebo masem, připravený a podávaný v litinové pánvi. K přípravě vám ale postačí ale i jakákoliv dostatečně velká pánev, kterou máte doma.
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Kousky kuřete (použít můžete horní a spodní stehna nebo i prsa s kůží rozdělená na čtvrtky) vložte do pánve s rozehřátým olejem a opékejte je na mírném plamenu, dokud nebude kůže zlatavá. Kuře nemusí být úplně hotové, dodělá se ještě společně s rýží.
2.
Kuře vyjměte z pánve a na výpeku a trochu oleje opečte na kostičky nakrájený česnek a červenou papriku. Až se česnek rozvoní, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, vše opékejte doměkka a nakonec přidejte nakrájená rajčata. Vše několik minut prohřívejte a nakonec přidejte fazolky, nakrájený artyčok a hrášek.
3.
Do zeleniny na pánvi přidejte opečené kuřecí kousky a nasypte rovnoměrně suchou neuvařenou rýži. Vše zalijte vývarem a přidejte skleničku vody, ve které rozmícháte šafrán. Stáhněte plamen a směs nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Nemíchejte. Po dvaceti minutách ochutnejte rýži, a pokud nebude hotová, přidejte vodu a vařte dalších 10 minut.
4.
Ke konci vaření se doporučuje zvýšit plamen, aby se rýže naspodu pánve opekla do křupava, nemusí to ale být. Hotovou paellu sundejte z plotny, zakápněte je olivovým olejem a pod pokličkou ji nechte ještě 10 minut odležet. Před podáním pokapejte citronovou šťávou.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
10 min příprava 30 min vaření 40 min celkem |
Množství: | 2 × porce |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 56 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
644.22 kcal |
Protein |
60.51 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
84.11 g
7.41 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
4.10 g
1.57 g
|
Reklama
Reklama