Vánoční pistáciové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví patří bezesporu ořechové rohlíčky. Nejčastěji se dělají z lískových nebo vlašských ořechů. Zkuste letos rohlíčky z pistácií. Jsou křehoučké, mají jemně slanou chuť pistácií, jsou jiné a určitě jimi okouzlíte kdejakého strávníka. Uvidíte, že zmizí jako první.

Reklama

Ingredience

Množství na
+
-
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si namelte najemno pistácie. Pokud nemáte mixér, klidně je nastrouhejte, 200 gramů není tolik. Pak utřete změklé máslo a 70 g cukru moučka.
2.
Do směsi přidejte vaječné žloutky a důkladně promíchejte. Přidejte jemně umleté nebo nastrouhané pistácie a vypracujte hladké těsto. Můžete použít robota, ale toto těsto se dělá nejlépe rukou na válu nebo pracovní ploše.
3.
Těsto nechte několik hodin odležet v lednici, suroviny se pěkně propojí. Pak tvarujte rohlíčky. Doporučuji o trochu větší, než jste zvyklí. Hned po upečení jsou velmi křehké a lámaly by se vám u obalování.
4.
Rohlíčky dávejte na pečícím papírem vyložený plech. Rohlíčky trochu při pečení nabydou, mějte mezi nimi trochu rozestupy. Pečte je v troubě předehřáté na 200°C. Po cca 8 minutách by měly být hotové.
5.
Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru, tak jak jste zvyklí u ostatních ořechových rohlíčků.
6.
Pokud máte rádi vanilku, můžete obalovat ve vanilkovém moučkovém cukru. Ten vyrobíte tak, že do dózy s moučkovým cukrem vložíte 3 rozříznuté vanilkové lusky a necháte pár dní odležet a provonět.
7.
Naopak, pokud nemáte rádi cukroví obalené v cukru, můžete rohlíčky po vychladnutí namáčet do rozpuštěné hořké čokoláda. Stačí jen do půlky každého rohlíčku. Vylepšit je pak můžete ještě posypkou z rozemletých pistácií.
8.
Tip: Pokud patříte mezi milovníky slaného karamelu, čokolády se solí a podobných delikates, udělejte rohlíčky ze solených pistácií. Sůl dodá rohlíčkům na pikantnosti.

Od: Jana Qara, 14.12.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
8 min vaření
4 hod celkem
Množství: 50 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
73.86 kcal
Protein
1.36 g
Sacharidy
z toho cukr
5.06 g
1.69 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.34 g
2.35 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama
TOPlist